Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Δείτε τι υπάρχει στο εσωτερικό της «τεράστιας» τρύπας που τρομοκράτησε τη Σιβηρία (Φωτογραφίες)


Χιλιάδες σενάρια για τον τρόπο που δημιουργήθηκε ο τεράστιος κρατήρας, που έσπειρε τον πανικό σε ολόκληρη τη Σιβηρία, κατέκλεισαν το διαδίκτυο. 

Εξωγήινοι που έκαναν την εμφάνισή τους, πτώση μετεωρίτη ακόμα και έκρηξη φυσικού αερίου είναι μόλις μερικά από αυτά. 

Ωστόσο η εξήγηση που έδωσαν οι επιστήμονες είναι τελείος διαφορετική, παραμένει όμως ιδιαίτερα ανησυχητική. 
Δείτε τι υπάρχει στο εσωτερικό της «τεράστιας» τρύπας που τρομοκράτησε τη Σιβηρία (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Ερευνώντας το εσωτερικό του τεράστιου κρατήρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στο εσωτερικό του το νερό είναι πάγος σε ποσοστό 80%. 

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα για τη δημιουργία του ευθύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με καταγεγραμένα στοιχεία τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια στην περιοχή ήταν εξαιρετικά θερμά. 

Δείτε τι υπάρχει στο εσωτερικό της «τεράστιας» τρύπας που τρομοκράτησε τη Σιβηρία (Φωτογραφίες - Βίντεο)

«Η δημιουργία της τρύπας δεν ήταν εξωγενής. Δεν έπεσε κάτι. Από μέσα προς τα έξω είναι η κίνηση των χωμάτων» τόνισαν οι επιστήμονες που την εξέτασαν και απέδωσαν την δημιουργία της στην «απόψυξη» του παγωμένου εδάφους ένα φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα συχνό στην Σιβηρία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. 

Δείτε τι υπάρχει στο εσωτερικό της «τεράστιας» τρύπας που τρομοκράτησε τη Σιβηρία (Φωτογραφίες - Βίντεο)

«Έχουμε ανακαλύψει ότι το ίδιο συνέβαινε στην περιοχή και πριν από 8.000 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα» τονίζουν. 

Δείτε τι κρύβει το εσωτερικό του κρατήρα: 

http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr/Ένας κρατήρας διαμέτρου 80 μέτρων και βάθους 70 περίπου μέτρων ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Σιβηρία, απασχολεί έντονα τις επιστημονικές αρχές της Ρωσίας καθώς η προέλευση του αποτελεί για την ώρα μυστήριο.
Ο κρατήρας, ο οποίος το πιθανότερο είναι πως σχηματίστηκε το 2012, εντοπίστηκε στην απομακρυσμένη χερσόνησο του Γιαμάλ, το όνομα της οποίας μεταφράζεται ως “το τέλος του κόσμου”. Την περασμένη Τετάρτη μία ομάδα Ρώσων γεωλόγων επισκέφτηκε την τοποθεσία και συνέλεξε δείγματα του εδάφους, του νερού και του αέρα της περιοχής με σκοπό την αποκρυπτογράφηση του συμβάντος που δημιούργησε τον κρατήρα.
Εάν και η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό των επιστημόνων αφορούσε στην πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη στην περιοχή, πλέον οι ρωσικές υπηρεσίες δηλώνουν πως έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό και προσανατολίζονται στην πιθανότερη εκδοχή πως ο κρατήρας δημιουργήθηκε είτε από την υποχώρηση του υπεδάφους είτε από κάποια έκρηξη φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ ο ίδιος ο κρατήρας απέχει 30 χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα της χερσονήσου.

SIBERIANTIMES.COM
Την εκδοχή μίας έκρηξης ενισχύει το γεγονός πως τα πετρώματα στο χείλος του κρατήρα έχουν αποκτήσει μια σκουρόχρωμη όψη, ενδεικτικό πως ο σχηματισμός του συντελέστηκε υπό υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα μάλιστα με την Άννα Κουρτσάτοβα, γεωλόγο που συμμετέχει στις έρευνες, πιθανώς στο υπέδαφος της περιοχής να σχηματίστηκε ένα εκρηκτικό μείγμα από νερό, αλάτι και φυσικό αέριο το οποίο να πυροδότησε μία μεγάλη υπόγεια έκρηξη. To αλάτι προϋπάρχει στην περιοχή, αφού πριν από 10.000 χρόνια η χερσόνησος αυτή ήταν καλυμμένη από θάλασσα. Η Κουρτστάτοβα μάλιστα συνδέει το φαινόμενο και με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πως οι αυξημένες θερμοκρασίες του 2012 και του 2013 ίσως ευθύνονται για την έκρηξη.

SIBERIANTIMES.COM
Η ερευνητική ομάδα, αν και δεν κατόρθωσε να φθάσει έως τον πυθμένα του κρατήρα είναι πεπεισμένη πως η δημιουργία του έγινε από φυσικά αίτια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κάποιου πυραύλου ή και άλλων πιο ευφάνταστων θεωριών που αναπτύχθηκαν στο διαδίκτυο. Μια ενδιαφέρουσα πάντως θεωρία, η οποία για να επιβεβαιωθεί θα χρειαστούν περαιτέρω στοιχεία, είναι πως ο ίδιος γεωλογικός μηχανισμός που δημιούργησε τον κρατήρα ευθύνεται και για τη δημιουργία των υπόλοιπων λιμνών στην περιοχή, που θεωρείται πως δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 8.000 χρόνια.  
http://www.naftemporiki.gr/