Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ίδρυμα Β612: Αναπόφευκτη η σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη- Δημιουργεί "διαστημική άμυνα"

Ερευνητές σε μια πρόσφατη συγκέντρωση της αμερικάνικης εταιρίας για την προαγωγή της επιστήμης προειδοποίησαν ότι είναι αναπόφευκτο, ένας αστεροειδής που να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να διαρρήξει τη γήινη ατμόσφαιρα, να χτυπήσει κάποια στιγμή τον πλανήτη.
Όταν συμβεί αυτό, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ο αστεροειδής τόσο καταστροφικός όσο ο βράχος με διάμετρο έξι μιλίων, που εξαφάνισε σχεδόν όλη τη ζωή από τον πλανήτη 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Αν και οι πιθανότητες να χτυπήσει ένας μεμονωμένος αστεροειδής την υδρόγειο είναι αρκετά λίγες, υπάρχουν χιλιάδες πιθανοί «δολοφόνοι πλανητών» κρυμμένοι στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Το Ίδρυμα B612 (παγκόσμιο ίδρυμα με σκοπό την παρατήρηση, τη μελέτη και την προστασία της Γης από αντικείμενα που προέρχονται από το διάστημα), εκτιμά ότι από τύχη και μόνο η Γη έχει αποφύγει μια σύγκρουση τερατωδών διαστάσεων με αστεροειδή.
Για αυτό το λόγο, το B612 φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησηςπου θα μας ενημερώνει για τις πτώσεις αστεροειδών προκειμένου να λάβουμε μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τηλεσκόπιο έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε δυνητικά να εντοπίσει επικίνδυνους αστεροειδείς. Αυτός είναι και ο στόχος της Αποστολής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Sentinel.
Το πρόγραμμα θα εγκαινιασθεί το 2018 και αποτελεί την πρώτη αποστολή που θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια προς το επονομαζόμενο «βαθύ» διάστημα με στόχο τη χαρτογράφηση του ηλιακού μας συστήματος.
Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο δορυφόρος Sentinel θα μπορούσε να εντοπίσει περισσότερα από 200.000 αντικείμενα κοντά στην τροχιά της Γης, ενώ ως το 2024 μπορεί να έχει εντοπίσει το 98% των επικίνδυνων διαστημικών αντικειμένων. Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η αποστολή έχει 30% πιθανότητα να εντοπίσει κάποιον αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.
Το παρατηρητήριο θα τεθεί σε τροχιά αντίστοιχη με αυτή της Αφροδίτης ώστε να «εποπτεύει» τη Γη. Η θέση του θα του επιτρέψει να παρακολουθήσει διαστημικούς βράχους εντός του ηλιακού συστήματος, που αυτή τη στιγμή παραμένουν αθέατοι από τα συμβατικά τηλεσκόπια λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.
Το Sentinel θα λειτουργήσει επίσης στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός για να μπορεί να εντοπίζει τους «γκρίζους» αστεροειδείς.
 defencenet.gr