Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε «πραγματικό χρόνο» υπόσχεται νέα εξέταση


Διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε «πραγματικό χρόνο» υπόσχεται νέα εξέταση

Νέα Υόρκη
Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν μια καινοτόμο τεχνική εγκεφαλικής απεικόνισης, η οποία μπορεί να «δει» σε πραγματικό χρόνο και να διαγνώσει ένα βασικό δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ, τη συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπουNeuron, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Δρ Μακότο Χιγκούτσι, εκτιμούν ότι η νέα διαγνωστική τεχνική θα μπορεί να εντοπίσει σε ζώντα εγκέφαλο τη συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης.

Όπως είναι γνωστό, η νόσος Αλτσχάιμερ δεν έχει εμφανή συμπτώματα παρά μόνο όταν έχει εδραιωθεί πια και οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν πλέον να την ελέγξουν ή να την αντιμετωπίσουν.

Η έγκαιρη διάγνωσή της θεωρείται καίριας σημασίας για τη διαχείριση της νόσου, αλλά δυστυχώς οι υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές δεν επιτρέπουν παρά την τεκμηρίωση της μετά τον θάνατο τον ασθενή, οπότε και είναι εφικτή η εξέταση του εγκεφάλου του.

Η τεχνική που ανέπτυξαν οι ιάπωνες ερευνητές βασίζεται σε μια χημική ουσία που εισάγεται στο αίμα και προσδένεται στο μόριο της Τ-πρωτεΐνης και το κάνει να ακτινοβολεί. Έτσι, οι επιστήμονες είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την συσσώρευση της μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και ανθρώπους, έδειξαν ότι η τεχνολογία είναι αποτελεσματική στη διάγνωση. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι η Τ-πρωτεΐνη συσσωρεύεται αρχικά στον ιππόκαμπο, το κέντρο της μνήμης, από όπου σταδιακά εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση, τόσο πιο προχωρημένη είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια δεύτερη πρωτεΐνη, το β-αμυλοειδές, που θεωρείται επίσης υπεύθυνη για την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων στη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί και αυτή να ανιχνευθεί με παρόμοια τεστ. Οι πλάκες αμυλοειδούς αρχίζουν να αναπτύσσονται αφανώς δέκα έως 15 χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
health.in.gr