Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Ασύρματο Ιντερνετ χωρίς χρέωση


ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο χωρίς μηνιαίο κόστος για όλους; Αν και κάτι τέτοιο μοιάζει περισσότερο με όνειρο... θερινής νυκτός, σε τουλάχιστον 20 περιοχές της Ελλάδας η δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι πραγματικότητα χάρη στις «Ασύρματες Κοινότητες» που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, όπου… η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα «like» κυριαρχούν στο σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, οι... προχωρημένοι χρήστες του Διαδικτύου στην περιφέρεια έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων, ανεξάρτητων από τις υπάρχουσες εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Ανάπτυξη

Στην πραγματικότητα πρόκειται για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τις οποίες έχουν δημιουργήσει ιδιώτες με δική τους πρωτοβουλία, με σκοπό την ανάπτυξη, χρήση και προώθηση του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου στην περιοχή όπου κατοικούν. Τα εγκατεστημένα δίκτυα στην πλειονότητα των πόλεων μεταξύ των οποίων τα Τρίκαλα, το Αγρίνιο, η Τρίπολη, το Ηράκλειο, η Δράμα, η Καρδίτσα και η Κοζάνη, διαθέτουν κόμβους που καλύπτουν πολύ μεγάλα τμήματα των γύρω περιοχών, παρέχοντας δωρεάν WiFi σε οποιονδήποτε κάτοικο επιθυμεί να διασυνδεθεί.

Όπως εξηγούν μέλη αυτών των ασύρματων τοπικών κοινοτήτων, που τα τελευταία χρόνια πλοηγούνται στον παγκόσμιο ιστό με αυτόν τον τρόπο σύνδεσης, οι δυνατότητες ανάπτυξής τους είναι τεράστιες και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αξιόπιστες.

«Δεν είμαστε παροχέας Ιντερνετ, αλλά κάτι πολύ ουσιαστικότερο. Είμαστε ένας δίαυλος επικοινωνίας, μια ανοιχτή πλατφόρμα για τον καθένα, όπου μέσω του δικτύου που έχουμε αναπτύξει μπορεί να στηθεί από μία σύνδεση WiFi έως ένα δημοτικό κανάλι.

Με άλλα λόγια, οι δυνατότητες ανάπτυξης των δικτύων αυτών είναι τεράστιες, από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν χιλιάδες πολίτες»
, λέει ο Σταύρος Παναγάκος πρόεδρος του Ασύρματου Δικτύου Τρίπολης (ΑΔΤ) στην Πελοπόννησο. «Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου 6 χρόνια με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει 7 κόμβους και όλοι είναι ενεργοί. Θεωρητικά, το δίκτυο καλύπτει όλη την πόλη. Απλούστατα, πρέπει να υπάρχει καλή οπτική επαφή μεταξύ των κόμβων και των χρηστών που συνδέονται μέσω αυτών»
, συμπληρώνει ο ίδιος.

Προϋποθέσεις και κόστος

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες το μόνο που έχουν να κάνουν, προκειμένου να μάθουν τις προϋποθέσεις σύνδεσης σε αυτά τα δίκτυα, είναι να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των ασύρματων κοινοτήτων και να ενημερωθούν για το ποιες είναι οι ενέργειες τις οποίες πρέπει να πραγματοποιήσουν.

«Εφόσον κάποιος επιθυμεί να συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο, η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει είναι να εξακριβωθεί η οπτική επαφή με κάποιον από τους εγκατεστημένους κόμβους της περιοχής. Από εκεί και πέρα το επόμενο βήμα είναι να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ρούτερ κ.λπ., και στη συνέχεια να προχωρήσει στην εγκατάστασή του, στην οποία μπορούν να βοηθήσουν τα ενεργά μέλη της κοινότητας», λέει ο Χριστόφορος Καραγιαννόπουλος, μέλος ενός άλλου ανάλογου δικτύου στην πόλη του Αγρινίου.

Το Ασύρματο Δίκτυο Αγρινίου (ΑΔΑ) ξεκίνησε στα μέσα του 2003 με διαφορετική ονομασία και μετονομάστηκε σε «wiran» το 2008. Σύμφωνα με το χάρτη του δικτύου, υπάρχουν 31 κόμβοι, από τους οποίους οι 20-23 είναι σχεδόν πάντα ενεργοί.

«Όταν, λοιπόν, ο χρήστης αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό από οποιοδήποτε μαγαζί επιλέξει, μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς για περισσότερες οδηγίες.

Εξάλλου, δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος πέρα από αυτό που θα χρειαστεί για την αγορά του εξοπλισμού, καθώς ακόμα και η βοήθεια της εγκατάστασης από κάποιον χρήστη του δικτύου είναι δωρεάν»
, εξηγεί ο κ Καραγιαννόπουλος. Ωστόσο, σε ορισμένες ασύρματες κοινότητες, όπως στην περίπτωση του Α.Δ. Αγρινίου, οι χρήστες καλούνται να πληρώσουν ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό, της τάξης των 20 ευρώ ετησίως για λόγους συντήρησης των κόμβων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Δεν είμαστε παροχέας Ιντερνετ, αλλά ένας δίαυλος επικοινωνίας

«Το κόστος των εξοπλισμών δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας», αναφέρει ο κ. Παναγάκος και συνεχίζει λέγοντας: «Οι τιμές ξεκινούν από τα 65 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 150. Από εκεί και πέρα η επιλογή είναι στα χέρια του χρήστη, αναλόγως με το τι θέλει να πληρώσει Ο εξοπλισμός ανήκει στο χρήστη και μπορεί να τον έχει στην κατοχή του, χωρίς να έχει κάποια δέσμευση απέναντί μας γι' αυτόν». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Καραγιαννόπουλος, αν ένας απλός χρήστης είναι δίπλα από έναν κόμβο, πιθανόν να μη χρειαστεί καν εξοπλισμό, αρκεί να έχει ένα φορητό υπολογιστή.

Υψηλές ταχύτητες

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα περίμενε κάποιος ότι δεν θα προσφέρει ταχύτητες υψηλών προδιαγραφών. Όμως, όπως αναφέρουν τα μέλη, η σύνδεση μέσω των δικτύων αυτών δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες του... εμπορίου. «Δεν έχουμε κάποιους περιορισμούς στις υπηρεσίες μας και οι ταχύτητες των δεδομένων είναι πολύ υψηλές, ανάλογα βέβαια με τη σύνδεση, την τοπολογία και τον εξοπλισμό του χρήστη.

Ενδεικτικά, μία ταινία των 750 μεγκαμπάιτ μπορεί να κατέβει σε λιγότερο από 10 λεπτά»
, λέει ο κ. Παναγάκος για το ασύρματο δίκτυο Τρίπολης, ενώ από την πλευρά του για το αντίστοιχο της πόλης του Αγρινίου ο κ. Καραγιαννόπουλος αναφέρει ότι «τα σημεία πρόσβασης έχουν ταχύτητα 11 Μbs, ενώ μεταξύ των κόμβων η ταχύτητα κυμαίνεται στα 56-300 Μbs. Και στην περίπτωση μας περιορισμός δεν υπάρχει. Απλά η μέγιστη δυνατή ταχύτητα επιτυγχάνεται με πιο ακριβό εξοπλισμό».

Απήχηση

Το ενδιαφέρον του κόσμου από πόλη σε πόλη διαφέρει. Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι προσπάθειες, όμως, που καταβάλλουν τα μέλη των ασύρματων κοινοτήτων στην περιφέρεια για να ενημερώσουν τους πολίτες γι' αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης στο Διαδίκτυο είναι συνεχείς.

Το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών, λόγου χάρη, το οποίο διαθέτει 500 κόμβους που καλύπτουν τόσο τα προάστια της Αττικής όσο και πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως την Αίγινα, τη Σαλαμίνα και τα περίχωρα Χαλκίδας, εξυπηρετεί περισσότερους από 2.000 χρήστες και περισσότεροι από 9.000 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν μέλη.

«Δίνουμε πολύ περισσότερα από όσα περιμένει κάποιος, γι' αυτό και έχουμε τη στήριξη του κόσμου. Σε όσες ενημερώσεις κάναμε είχαμε αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή και ο κόσμος είναι θετικός. Ωστόσο, οι τοπικοί φορείς μας αγνοούν και μας εμπαίζουν, αρχής γενομένης από τη δημοτική αρχή.

Παρ' όλα αυτά, η επέκταση του δικτύου μας είναι αυτονόητη και αναμένεται το προσεχές διάστημα να κάνουμε κατά τόπους συνδέσεις με άλλες κοινότητες που είναι πλησίον του νομού»
, αναφέρει ο κ. Παναγάκος.

Τις προσπάθειες για την επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου θα συνεχίσουν και τα μέλη του Αγρινίου.«Από το δίκτυο μας προς το παρόν εξυπηρετούνται μόνιμα γύρω στα 22 άτομα. Συνεργασία δεν υπάρχει με κάποιον τοπικό φορέα, αλλά υπάρχει με άλλες ασύρματες κοινότητες, όπως το δίκτυο της Πάτρας», σημειώνει ο κ. Καραγιαννόπουλος.

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ λειτουργεί το δημόσιο ασύρματο δίκτυο πρόσβασης στο Διαδίκτυο «athens WiFi», με τέσσερα σημεία δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Κοτζιά, στο Θησείο και στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ενώ δωρεάν WiFi υπάρχει και στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα σύμφωνα με την ιστοσελίδα «free-wifi.gr», στην οποία αναφέρονται όλα τα ανοιχτά σημεία πρόσβασης δωρεάν Ιντερνετ σε δημόσιους χώρους πλατείες πάρκα, ξενοδοχεία και καφετέριες στην Αττική υπάρχουν 118, στη Μακεδονία 74, στη Θράκη 12, στη Θεσσαλία 13, στην Ήπειρο 15, στην Πελοπόννησο 40, στην Κρήτη 38, στα νησιά του Αιγαίου 50 και του Ιονίου 10.

Ωστόσο, ασύρματο Ιντερνετ θα τοποθετεί μέχρι το τέλος του 2011 σε όλους τους σταθμούς του μετρό, του ΟΣΕ και σε επιλεγμένους σταθμούς αστικών λεωφορείων, ενώ εντός τριμήνου θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία WiFi στο σταθμό του μετρό και στη στάση αστικών λεωφορείων στην Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους σταθμούς βρίσκονται σε πλατείες, προκειμένου ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δωρεάν το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή του, αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής ενημέρωσης σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος.


(Ε.Τ. 28/07/2011 - ΠΑΝ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ)
(Σ.Λ.)