Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

NASA Curiosity: Η πρώτη εκσκαφή στον Άρη στέφθηκε με επιτυχία!



Η πρώτη εκσκαφή στον Άρη είναι γεγονός, προσφέροντας ένα ακόμη βήμα προς την ανακάλυψη νερού στο παρελθόν του πλανήτη. Η προσπάθεια των επιστημόνων της NASA, όπως και του Curiosity, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ανακουφίζοντας τις όποιες ανησυχίες, καθώς η μορφολογία του εδάφους ήταν άγνωστη.






Όπως δήλωσε η Louise Jandura, επικεφαλής μηχανικός στο σύστημα δειγμάτων του Curiosity, το να σχεδιάζεις ένα τρυπάνι που προορίζεται για εκσκαφή στον Άρη, απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασίες και διάφορους ελέγχους, καθώς δεν γνωρίζεις τι είδους βράχο θα αντιμετωπίσει. Αναπτύξαμε οκτώ διαφορετικά τρυπάνια, τα οποία χρησιμοποιήσαμε σε είκοσι ξεχωριστούς τύπους γήινου βράχων, πραγματοποιώντας άνω των 1.200 διατρήσεων. Η εκσκαφή από το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη, έχει άνοιγμα 1,6 εκατοστών και βάθος 6, 4 εκατοστών και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάλυσης του δείγματος – ουσιαστικά δηλαδή, το Curiosity, εκτός από την πρώτη επιτυχή ανασκαφή, αποτελεί και ένα πλήρως λειτουργικό αναλυτικό εργαστήριο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».



Για την ιστορία, το Curiosity της NASA, κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέφτασε στην επιφάνεια του Άρη τον Αύγουστο του 2012, διανύοντας ένα ταξίδι 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με αποστολή την έρευνα για ενδείξεις ύπαρξης περιβάλλοντος στο παρελθόν, ικανού να υποστηρίξει ζωή.
zougla.gr