Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ανακαλύφθηκε νέα υπερ – Γη ικανή να στηρίξει ζωή !!!


Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια νέα υπερ-Γη σε τροχιά γύρω από έναν «κοντινό» ήλιο ακριβώς στη σωστή απόσταση, όπου το κλίμα ίσως να είναι κατάλληλο για τη διατήρηση ζωής.

Το αστέρι, που ονομάζεται HD 40307 αποτελεί μέρος ενός πλανητικού συστήματος με έξι πλανήτες και έχει μάζα επταπλάσια της Γης.

Ο πλανήτης HD 40307  απέχει από τον ήλιο του όσο και η Γη, γεγονός που σημαίνει ότι δέχεται αντίστοιχη ποσότητα ηλιακής ενέργειας με τον πλανήτη μας.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι κατοικήσιμος.

«Το αστέρι HD 40307   είναι ένα απολύτως ήσυχο νανο-αστέρι, οπότε δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην διαθέτει κλίμα παρόμοιο με αυτό της Γης», δήλωσε ο ερευνητής Guillem Angla-Escude από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία, που διεξήγαγε τη μελέτη σε συνεργασία με τον Mikko Tuomi από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ στη Βρετανία. 



Πάνω από 800 πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια, όμως ελάχιστοι από αυτούς βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης.

Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που περιστρέφονται, όπως ο συγκεκριμένος, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες ημέρας και νύχτας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της Γης.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την υπερ-Γη εξετάζοντας στοιχεία από το τηλεσκόπιο HARPS στη Λα Σίγια της Χιλής.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αστρονομία και Αστροφυσική».

econews
 http://demi-zouzounews.blogspot.gr