Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Θα ψηθεί η Ελλάδα από αφρικανικές θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια

Έναν διαδραστικό χάρτη με τα κύματα καύσωνα που θα σαρώσουν την Ευρώπη τα επόμενα 60 χρόνια, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, κατάρτισε και έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).


Θα ψηθεί η Ελλάδα από αφρικανικές θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια
Όπως προκύπτει από τον χάρτη, στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από σφοδρά κύματα καύσωνασυγκαταλέγεται η Ελλάδα, η νότια Γαλλία, η νότια Ισπανία, η Ιταλία, η Σερβία και η Δυτική Τουρκία, με περισσότερες από 50 ημέρες εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών ετησίως.


Ειδικότερα για τις συγκεκριμένες περιοχές προβλέπονται τουλάχιστον 50 ημέρες τον χρόνο με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς. Αντίθετα, το βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης (τα Βρετανικά Νησιά, η Σκανδιναβία και οι νότιες ακτές της Βαλτικής), δεν θα πληγεί από κύματα καύσωνα και υψηλές θερμοκρασίες.


Σημειώνεται, ότι ο χάρτης, που εξετάζει 500 πόλεις, συνυπολογίζει πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φαινόμενο της θερμικής νησίδας (θερμότητα που παγιδεύεται σε δρόμους και ανάμεσα σε κτίρια), καθώς τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, που προσφέρουν ανακούφιση δροσιάς κατά τη διάρκεια καλοκαιρινού καύσωνα.
Στην περίπτωση, ειδικά της Ελλάδας, αυτοί οι χώροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και η ίδια η δομή της Πρωτεύουσάς της είναι έτσι ώστε να ενισχύει τις δυσχερείς επιπτώσεις μίας τέτοιας κλιματικής μεταστροφής στην Μεσόγειο. Το φετινό παρατατεταμένο «καυτό» καλοκαίρι, μοιάζει να είναι απλά ο πρόδρομος μίας νέας κλιματικής πραγματικότητας που θα πλήξει ειδικά τις μεγαλουπόλεις της χώρας μας τα χρόνια που έπονται.