Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξάνεται η ανησυχία για τον ApophisΞαναμεγαλώνει η ανησυχία για ενδεχόμενη σύγκρουση του αστεροειδούς Apophis, και για αυτό τον λόγο σχεδίαζεται μία ειδική διαστημική αποστολή που θα πραγματοποιηθεί το 2020 με την εκτόξευση ενός «ελκυστήρα βαρύτητας» βάσει του οποίου θα δοκιμασθούν μέθοδοι εκτροπής της τροχιάς του αστεροειδή. 

Μετά την ανακάλυψη του Apophis πριν από 8 χρόνια οι υπολογισμοί έδειξαν ότι μπορεί να συγκρουστεί με τη Γη το 2029 με πιθανότητα 1 πρός 37. Αργότερα κατέστη σαφές ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει καταστροφή. Αλλά εάν ο αστεροειδής, πλάτους μόλις εκατό μέτρων, βρεθεί σε μια στενή«λακούβα» βαρύτητας, τότε είναι πιθανόν να συγκρουστεί με τη Γη κατά την επόμενη προσέγγισή του το 2036. Παρ΄ ότι οι πιθανότητες σύμπτωσης είναι ελάχιστες, ωστόσο αν ο Apophis οδηγηθεί σε «λακούβα», τότε αυξάνονται κατά πολύ περισσότερο οι πιθανότητες σύγκρουσης.Η ιδέα αυτού του «ελκυστήρα» είναι γνωστή, λέει το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Γιούρι Καράς:
Πρόκειται για ένα σώμα, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τον αστεροειδή και θα επηρεάσει την κίνησή του. Εάν ο αστεροειδής εντοπιστεί πολύ πριν πλησιάσει τη Γη σε επικίνδυνη απόσταση και αποσταλεί σε αυτόν ο «ελκυστήρας», μπορεί σταδιακά να εκτραπεί από την επικίνδυνη τροχιά.


Πηγή: HellasOnTheWeb - Revealed The Ninth Wave 

Πηγή: http://www.to-parakseno.gr