Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

To Curiosity έφτασε στον Άρη - Οι πρώτες φωτογραφίες





Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδας η προσεδάφιση του Curiosity, το πυρηνοκίνητου ρομπότ της NASA, στον Άρη, όπου θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα. 


ΔΕΙΤΕ τις πρώτες φωτογραφίες που έστειλε το Curiosity




Ο ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ ήταν εκείνος που περιέγραψε την στιγμή της προσεδάφισης. Ο Σάτνερ έγινε γνωστός στον ρόλο του «Κάπτεν Κερκ», του κυβερνήτη του διαστημόπλοιου Εντερπράιζ στην τηλεοπτική σειρά Star Trek που άφησε εποχή και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. 





To Curiosity έφτασε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ. Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η προσεδάφιση του σκάφους που μεταφέρει το κόστους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ρομπότ. Οι επιτελείς της NASA έχουν ονομάσει την διαδικασία αυτή ως «τα επτά λεπτά του τρόμου».


Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.) που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.


Ο Σάτνερ περιέγραψε τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή και οι επιτελείς της NASA παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τη διαδικασία. Το σύνθημα για τα πανηγύρια έδωσε ο δορυφόρος Mars Odyssey που εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούσε να παρακολουθεί τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή.


Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες. 


Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψης, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά. 
real