Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πρώτη χειρουργική επέμβαση για Πάρκινσον στην Κύπρο


Σταθμό για τα ιατρικά χρονικά της Κύπρου αποτελεί η πρώτη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον από ομάδα Κυπρίων γιατρών. Σύμφωνα με κυπριακή εφημερίδα, οι γιατροί τοποθέτησαν με επιτυχία, σε Κύπριο ασθενή, 56 χρονών, ενδοεγκεφαλικά ηλεκτρόδια (DΒS).
Την ιατρική ομάδα αποτελούσαν οι νευρολόγοι, Μάριος Παντζιαρής και Σάββας Παπακώστας και οι νευροχειρουργοί Βάκης Παπαναστασίου και Ανδρέας Κουγιάλης με την υποστήριξη ενός καθηγητή από την Αυστρία


Ο ασθενής έπασχε από τη νόσο Πάρκινσον τα τελευταία επτά χρόνια. Ο Μ. Παντζιαρής δήλωσε στην εφημερίδα ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον γίνεται με τη μέθοδο της εμφύτευσης λεπτού ηλεκτροδίου στον υποθαλαμικό πυρήνα και τη σύνδεσή του με μικρό διεγέρτη, ο οποίος τοποθετείται στο στήθος, κάτω από το δέρμα και είναι πολύ αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα στην κινητικότητα και με σοβαρές δυσκινησίες (ακούσιες κινήσεις και δυστονίες).

Με τη σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων και την κατάλληλη μετεγχειρητική παρακολούθηση και ρύθμιση, σύμφωνα με τον γιατρό Παντζιαρή, «οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση στην κινητικότητά τους, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του χρόνου που κινούνται ελεύθερα, χωρίς να «μαγκώνουν» (περίοδοι ακινησίας), εξαφάνιση των ακούσιων κινήσεων (δυσκινησιών) και τέλος σημαντική μείωση της συνολικής ημερήσιας δόσης των φαρμάκων που απαιτείται να παίρνουν».
Επίσης, ο κ. Παντζιαρής πρόσθεσε ότι η ρύθμιση του νευροδιεγέρτη και η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, απαιτεί ειδική εκπαίδευση και μακροχρόνια εμπειρία στο χειρισμό και την παρακολούθηση τους.