Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Βαθιές ματιές στη φασματική εξέλιξη των γαλαξιών


Βαθιές ματιές στη φασματική εξέλιξη των γαλαξιών
Το τηλεσκόπιο Hubble έχει ακόμα μερικά χρόνια ζωής. Με τί θα το ακτικαταστήσει η NASA; 
Με ένα νέο σύγxρονο, επόμενης γενιάς διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb Space Telescope (JWST), το οποίο θα μελετήσει το σχηματισμό των παλαιότερων γαλαξιών.



Οι αστροναύτες Michael Good (αρστερά) και Mike Massimino επισκευάζουν τον φασματογράφο τού Hubble. Μια από τις 117 βίδες όμως, εμπόδιζε την αφαίρεση μιας χειρολαβής, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο χαλασμένο φασματογράφο. Πώς ο Massimino, που κατέχει διδακτορικό στη Μηχανολογία, βρήκε τη λύση; Έβαλε στην άκρη τα εξελιγμένα διαστημικά εργαλεία και απλά την  τράβηξε! Η απλούστερη λύση αποδείχθηκε η καλύτερη.




Μέσα σε πέντε μέρες, οι αστροναύτες τού Atlantis επιδιόρθωσαν το 22χρονο πλέον τηλεσκόπιο δίνοντάς του πέντε με δέκα χρόνια ζωής επιπλέον. Αρχικά, το Hubble προοριζόταν να αντέξει δεκαπέντε χρόνια. Έχει ήδη περάσει η ημερομηνία λήξης του. Η αποστολή του είχε απόλυτη επιτυχία. Το τηλεσκόπιο Hubble έχει βγάλει πανέμορφες φωτογραφίες από τον Απρίλιο τού 1990 κι έχει προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες.

Αφού αποσυρθεί το Hubble, δεν θα γίνει ένα ακόμη διαστημικό σκουπίδι. Μετά το 2020, η NASA θα στείλει ένα ρομποτικό σκάφος, που θα το στρέψει προς τη Γη, ώστε να συντριβεί στον ωκεανό.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συνεισφέρει στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την μελλοντική εκτόξευση και θέση σε τροχιά τού νέου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Πώς θα εξερευνεί το διάστημα η NASA χωρίς το Hubble; Ήδη, στο Goddard Space Flight Center, στο Maryland, το κέντρο τής NASA για τα διαστημικά τηλεσκόπια, ετοιμάζεται ο αντικαταστάτης του, το JWST. Το νέο τηλεσκόπιο σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2018 ή αργότερα. Όπως το Hubble, θα παρακολουθεί τους ουρανούς προσπαθώντας να λύσει τα μυστήρια τού Σύμπαντος. Όμως, θα μπορεί να βλέπει πιο μακρυά και πιο πίσω στο χρόνο από τον προκάτοχό του.

Το JWST, δεν θα ψάχνει για υπεριώδες φως, όπως το Hubble, αλλά θα έχει ανιχνευτές υπέρυθρου. Τα παληότερα αστέρια και γαλαξίες εξέπεμπαν υπεριώδες φως, αλλά το Σύμπαν επεκτείνεται, όπως τα κύματα τού φωτός. Το φως, που βλέπουμε σήμερα, έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος. Αν θέλουμε να δούμε το υπεριώδες φως από τους πρώτους γαλαξίες, πρέπει να ψάξουμε με υπέρυθρες,





Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb
(καλλιτεχνική αναπαράσταση).









Το πρόβλημα με τα κύματα τού υπέρυθρου είναι, ότι παράγουν θερμότητα. Έτσι, το JWST θα τεθεί σε τροχιά μακρυά από τον Ήλιο. Περίπου 1,5 εκατ. χιλ. πέρα από τη Γη, πολύ πιο μακρυά από το Hubble (600 χλμ.), σε απόσταση δηλαδή τέσσερις φορές μακρύτερα από τη Σελήνη!
briefingnews.gr