Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Τα ρομπότ …αδειάζουν τους γιατρούς από τα χειρουργεία

Η πρώτη χειρουργική πράξη αποκλειστικά από ρομπότ έγινε στη Σικελία.


Τα ρομπότ …αδειάζουν τους γιατρούς από τα χειρουργεία
Το χειρουργείο έγινε τον Μάρτη, ωστόσο το κέντρο μεταμοσχεύσεων ISMETT που έχει έδρα στο Παλέρμο, έβγαλε χθες την ανακοίνωση για την επέμβαση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία:
«Μόνο οι βραχίονες του ρομπότ ήρθαν σε επαφή με τον υγιή 44χρονο δότη και έκοψαν τμήμα του ήπατός του (τμηματική ηπατεκτομή), το οποίο ακολούθως μεταμοσχεύτηκε στον 46χρονο αδερφό του που έπασχε από κίρρωση του ήπατος».


Μέχρι τώρα είχαν υπάρξει κι άλλες επεμβάσεις στις οποίες είχαν λάβει μέρος ρομπότ, ωστόσο πάντα υπήρχε ιατρική επίβλεψη και βοήθεια χειρούργου. Αυτή τη φορά όμως ο χειρούργος βρισκόταν σε μακρινή απόσταση από το μέρος της επέμβασης.
Εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου, στις δηλώσεις του τόνισε:
«Η χρήση της νέας τεχνολογίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μειώνει κατά πολύ το τραύμα στους ζωντανούς δότες, άρα έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, και ίσως αποτελέσει κίνητρο για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να δωρίσουν τμήμα οργάνου τους, αλλά φοβούνται τις επιπλοκές της επέμβασης»

Ο δότης πήρε εξιτήριο εννέα μέρες μετά την επέμβαση, ενώ ο ασθενής που έκανε τη μεταμόσχευση παρέμεινε στο νοσοκομείο μερικές εβδομάδες, πριν γυρίσει στο σπίτι του.

newsbomb