Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο Αϊνστάιν «διέψευσε» τους επιστήμονες του CERN

Ο Αϊνστάιν «διέψευσε» τους επιστήμονες του CERN
Ένα προβληματικό καλώδιο ήταν η αιτία που «πείραξε» τη μέτρηση και έσπρωξε τους επιστήμονες του CERN να πιστέψουν ότι βρίσκονταν κοντά στην κατάρριψη της θεωρίας του Αϊνστάιν, σχετικά με την ταχύτητα του φωτός. 


 Μερικούς μήνες μετά την αναταραχή που προκάλεσε στην επιστημονική κοινότητα ο ισχυρισμός των επιστημόνων της κοινοπραξίας OPERA, ότι δηλαδή μέτρησαν μια δέσμη νετρίνων να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός, οι ίδιοι ερευνητές παραδέχτηκαν το σφάλμα τους.



 Ο διευθυντής ερευνών του CERN Σέρτζιο Μπερτολούτσι, εκ μέρους της επιστημονικής κοινοπραξίας OPERA, που είχε κάνει την αρχική μέτρηση, ανακοίνωσε, σε συνέδριο για την φυσική των νετρίνων και την αστροφυσική στην Ιαπωνία, ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, τα εν λόγω σωματίδια ταξιδεύουν σχεδόν ακριβώς με την ταχύτητα του φωτός - αλλά όχι πιο γρήγορα. «Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο συναρπαστικό, όσο ορισμένοι θα ήθελαν, τελικά είναι αυτό που όλοι κατά βάθος περιμέναμε», δήλωσε ο Ιταλός φυσικός.


 Οι Ευρωπαίοι φυσικοί του OPERA είχαν φέρει τα πάνω-κάτω το 2011, όταν υπολόγισαν ότι μία δέσμη νετρίνων που εκπορεύθηκε από το CERN, διέσχισε την απόσταση των περίπου 730 χιλιομέτρων έως το υπόγειο εργαστήριο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία με ταχύτητα λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός (60 νανοδευτερόλεπτα, δηλαδή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). 
Κάτι τέτοιο, αν ήταν σωστό, παραβίαζε τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας του Αϊνστάιν και δυναμίτιζε τα θεμέλια της σύγχρονης φυσικής.


 Ωστόσο, τους επόμενους μήνες, οι προσπάθειες επιβεβαίωσης έδειξαν δύο σφάλματα: ένα προβληματικό καλώδιο οπτικής ίνας και ένα προβληματικό ρολόι χρονομέτρησης της ταχύτητας. Οι νέες μετρήσεις που έγιναν από το OPERA και από τους άλλους τρεις ανιχνευτές σωματιδίων στα εργαστήρια του Γκραν Σάσο (Borexino, Icarus, LVD), όπως έγινε γνωστό, δείχνουν ότι το νετρίνο έχει ταχύτητα μόλις 0,5 νανοδευτερόλεπτα μικρότερη του φωτός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το «New Scientist».


 Είναι η πρώτη φορά που η ταχύτητα του νετρίνο μετρήθηκε με τόση ακρίβεια και αυτό, τουλάχιστον, αποτελεί ένα κέρδος από την όλη ιστορία, όπως δήλωσε ο φυσικός Ντάριο Οτιέρο του OPERA.
newsbomb