Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Επιτυχές το εμβόλιο κατά της νικοτίνης





Οι καπνιστές μπορεί μελλοντικά να εμβολιάζονται κατά της νικοτίνης, πράγμα που θα μειώνει την ποσότητά της που απορροφάται από τον οργανισμό και φθάνει στον εγκέφαλο. Έτσι θα «αναισθητοποιούνται» όσον αφορά την απόλαυσή της, με αποτέλεσμα να μπορούν να κόψουν πιο εύκολα το κάπνισμα.


Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ήδη τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια) και έδειξαν ότι τα επίπεδα της νικοτίνης στον εγκέφαλό τους μειώθηκαν κατά 85% μετά τον εμβολιασμό, ο οποίος δημιουργεί μονοκλωνικά αντισώματα που εμποδίζουν την είσοδο της νικοτίνης στην κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό και, τελικά, στον εγκέφαλο. Έτσι, το εμβόλιο, για το οποίο φαίνεται να αρκεί μία μόνο δόση, προλαμβάνει να καθαρίζει το αίμα από τη νικοτίνη, πριν αυτή έχει οποιαδήποτε βιολογική επίδραση. Δεν είναι πάντως ακόμα δεδομένο, αν η μείωση κατά 85% θα μπορούσε να επαναληφθεί και στους ανθρώπους και κατά πόσο θα ήταν αρκετή για να κόψει κάποιος το τσιγάρο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.




Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell του πανεπιστημίου Κορνέλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το BBC, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια ερευνών προτού το εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Δήλωσαν όμως αισιόδοξοι ότι, όταν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους καπνιστές και θα τους απαλλάξει, αν το θέλουν, από την χρόνια εξάρτησή τους από τη νικοτίνη. Σε επόμενο στάδιο, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε αρουραίους και μετά σε πιθήκους, πριν έρθει η σειρά των ανθρώπων.


Και άλλες ερευνητικές ομάδες μελετούν τη δημιουργία ανάλογων αντικαπνιστικών εμβολίων, όμως γενικά έχουν αποτύχει, επειδή η αποτελεσματικότητά τους εξαντλείται σε λίγες μόνο εβδομάδες και πρέπει να γίνουν νέοι εμβολιασμοί. Όμως η νέα μέθοδος ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα «γενετικό εμβόλιο». Ένας γενετικά τροποποιημένος ιός (ώστε να είναι αβλαβής), που περιέχει «οδηγίες» για τη δημιουργία αντισωμάτων κατά της νικοτίνης, εισάγεται στα κύτταρα του ήπατος, όπου αρχίζει η μαζική αναπαραγωγή τους.


Ακριβώς επειδή η τεχνική βασίζεται σε εισαγωγή ιών και σε γενετική τροποποίηση, πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας για τους ανθρώπους. Από την άλλη, ίσως στο μέλλον ανακύψει ηθικό δίλημμα, στην περίπτωση που προταθεί ο αντι-νικοτινικός εμβολιασμός των ανθρώπων ήδη από την παιδική ηλικία, προτού καν καπνίσουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% έως 80% των καπνιστών που το κόβουν, μέσα σε έξι μήνες το έχουν ξαναρχίσει.
real.gr