Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ολλανδικό πρόγραμμα αποικισμού στον Άρη


Ένα ολλανδικό διαστημικό πρόγραμμα, υπό την ονομασία Mars One, ισχυρίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι σκοπεύει να δημιουργήσει τη πρώτη αποικία στον Άρη το αργότερο μέχρι το 2023.



Το 2022, ένα πλήρωμα επτά ανθρώπων θα ξεκινήσει ένα επτάμηνο ταξίδι προς το Κόκκινο Πλανήτη – και οι επτά άνθρωποι θα παραμείνουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Κάθε δύο χρόνια θα καταφθάνει στον Άρη μια επιπλέον ομάδα, με σκοπό να αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός της αποικίας.






«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο από ανθρώπους με όραμα και φαντασία», τόνισε ο νομπελίστας φυσικός, Gerard `t Hooft, σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του προγράμματος Mars One.


Ο Δρ Hooft, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1999, δήλωσε στην Huffington Post πως «αυτό το έργο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει με μεγάλες προσδοκίες την απαρχή του ανθρώπινου αποικισμού στον Άρη».


Το Mars One ισχυρίζεται ότι του χρόνου θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής των αστροναυτών που θα αποτελέσουν τους πρώτους αποίκους του Κόκκινου Πλανήτη. Οι επιλεχθέντες αστροναύτες θα υποβληθούν σε εδική εκπαίδευση δέκα ετών και το 2018 ένα διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει στον Άρη για να καθορίσει τη καλύτερη τοποθεσία για την εγκατάσταση. Εκτός από νερό και οξυγόνο, ο οικισμός θα περιλαμβάνει ένα ειδικό σύστημα «παραγωγής ατμόσφαιρας», το οποίο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.


Ωστόσο, μπορεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο να γίνει πραγματικότητα;


«Τεχνικά είναι εφικτό. Το ερώτημα δεν είναι τεχνικό ή υλικό. Πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα. Εάν υλοποιηθεί θα αλλάξει μια για πάντα την ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος από γήινο ον θα μετατραπεί σε πολυπλανητικό», διευκρίνισε στο Huffington Post ο καθηγητής Robert Zubrin και πρόεδρος του Mars Society.
aegeantimes.gr