Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ανακάλυψη χαπιού που θα κόβει την όρεξη



Ένα χάπι το οποίο κόβει την όρεξη μπορεί σύντομα να αποτελέσει τη λύση στην παγκόσμια «επιδημία» της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψαν ότι το μυστικό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βρίσκεται στον εγκέφαλο.
 Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, ο υποθάλαμος – μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα, τη δίψα και την κόπωση – είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε φάρμακα, τα οποία αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση των περιττών κιλών.


 Ο Καθηγητής Ντομένικο Ατσίλι που ηγήθηκε της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell» σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του εντόπισαν στον εγκέφαλο έναν υποδοχέα, που εμπλέκεται άμεσα στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής.

«Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι», είπε ο Καθηγητής «ότι ο συγκεκριμένος υποδοχέας μπορεί να αποτελέσει στόχο φαρμάκων. Μάλιστα, ορισμένα υπάρχοντα φάρμακα φαίνεται να αλληλεπιδρούν με αυτόν τον υποδοχέα».

 Το γονίδιο – «κλειδί» Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της η ερευνητική ομάδα μελέτησε την ινσουλίνη και τη λεπτίνη, δύο ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας του οργανισμού.

 Διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια ώστε να εξερευνήσει την επίδραση της ενεργοποίησης της όρεξης. Μέσα από τα πειράματα εντοπίστηκε το γονίδιο Grp17 το οποίο, όπως φάνηκε, όταν εισήχθη σε φυσιολογικά ποντίκια οδήγησε σε αύξηση της όρεξης.

Όταν πάλι οι ειδικοί αποσιώπησαν το γονίδιο, τότε η όρεξη των τρωκτικών μειώθηκε – και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες.
Οι επιστήμονες από το Κολούμπια αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο εντοπίζεται και στους ανθρώπους και ότι μπορεί να αποτελέσει καλό στόχο θεραπειών ενάντια στην παχυσαρκία.
Μάλιστα, τονίζουν ότι τέτοιου είδους θεραπείες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες μέσα σε λίγους μήνες, μέσω της τροποποίησης υπαρχόντων φαρμάκων για την παχυσαρκία ώστε να στοχεύουν τον εγκέφαλο.
onlycy.com