Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Οι Ιάπωνες φτιάχνουν τους υπολογιστές του μέλλοντος από... βακτήρια


  
Τ
ους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του μέλλοντος που θα αποτελούνται από βακτήρια – μαγνήτες προσπαθούν να αναπτύξουν Βρετανοί και Ιάπωνες επιστήμονες.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μικρόβια που τρώνε σίδηρο. Καθώς τα μικρόβια «καταβροχθίζουν» τον σίδηρο δημιουργούν μέσα τους μικροσκοπικούς μαγνήτες, παρόμοιους με εκείνους που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το econews.gr, όταν τα βακτήρια «καταπίνουν» τον σίδηρο, οι πρωτεΐνες στο σώμα τους αλληλεπιδρούν με αυτόν και παράγουν μικροσκοπικούς κρυστάλλους ορυκτού μαγνητίτη, που έχει πολύ μεγάλη μαγνητική δύναμη.


Έχοντας μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τα μικρόβια συλλέγουν, σχηματίζουν και τοποθετούν τους νανομαγνήτες μέσα τους, οι ερευνητές αντέγραψαν τη μέθοδο και την εφάρμοσαν έξω από τα βακτήρια, αναπτύσσοντας μαγνήτες που μελλοντικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατασκευή σκληρών δίσκων.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και τα εξαρτήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών γίνονται όλο και μικρότερα, η παραγωγή ηλεκτρονικών σε τόσο μικρή κλίμακα γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr