Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Υπογραφή συμβάσεων για τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων



Με την υπογραφή των συμβάσεων ολοκληρώθηκε σήμερα και επίσημα η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και 1800 MHz, που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και από την οποία μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου 380,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΤΤ, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, Λεωνίδας Κανέλλος τόνισε ότι η χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία έγινε σύμφωνα με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και αποτελεί καθοριστική εξέλιξη για το μέλλον της κινητής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.


Τις συμβάσεις υπέγραψαν από την πλευρά της πολιτείας ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλος και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γλαύκος Περσιάνης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς Νάσος Ζαρκαλής.
Στην ομιλία του ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι αν και η Cosmote είναι νεότερη στην αγορά έχει επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι η απόκτηση του φάσματος ήταν αναγκαία γιατί θα επιτρέψει στην εταιρεία να βελτιώσει στην επόμενη 15ετία την ποιότητα του δικτύου 2ης γενιάς, την κάλυψη του δικτύου 3G και την ανάπτυξη του δικτύου 4ης Γενιάς (LTE). Χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα για την απόκτηση μέρους του φάσματος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε με έμφαση ότι δεν αρκούν μόνο οι επενδύσεις, αλλά χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο που θα τις διασφαλίσει και πρόσθεσε ότι παρά την κάμψη, η κινητή τηλεφωνία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς για τα δημόσια έσοδα, καθώς ο τζίρος του κλάδου το 2010 ανήλθε σε 3.645 εκ. ευρώ, δηλαδή 1,6% του ΑΕΠ, ενώ τα εισοδήματα που δημιουργεί υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τσαμάζ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις χρονοβόρες διαδικασίες που παρατηρούνται στην έκδοση αδειών κεραιών, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του δικτύου των εταιρειών και επισήμανε ότι η κινητή τηλεφωνία είναι ο μεγαλύτερος σε επενδύσεις κλάδος στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας με απτά και σημαντικά οφέλη για το καταναλωτικό κοινό, αλλά και το κράτος.
Από την πλευρά του ο κ. Περσιάνης τόνισε ότι η Vodafone πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, ύψους 168,5 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει να παρέχει στους πελάτες της τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες αξιόπιστης και γρήγορης επικοινωνίας, μέσα από το ποιοτικό και εκτενές 3G δίκτυο μας, καθώς και, μελλοντικά, για την ανάπτυξη δικτύου 4ης γενιάς.
Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind κ. Ζαρκαλής δήλωσε ότι με την ανανέωση της άδειας η εταιρεία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου και επισήμανε την ανάγκη να θεσπίσει η πολιτεία ένα νέο, αποτελεσματικό αδειοδοτικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες, αίροντας τα χρόνια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε για την εγκατάσταση των δικτύων μας
http://techit.gr