Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Πολύ πιο μεγάλη και περισσότερο φωτεινή η Σελήνη το Σαββατοκύριακο


selini Πολύ πιο μεγάλη και περισσότερο φωτεινή η Σελήνη το Σαββατοκύριακο
Μία από τις μεγαλύτερες και φωτεινότερες των τελευταίων ετών θα είναι η Πανσέληνος της 5ης προς 6η Μαΐου 2012, κάτι που προκαλεί προβλέψεις και δεισιδαιμονίες για φυσικές καταστροφές, κοινωνικές εξεγέρσεις, βίαιες συγκρούσεις και εγκληματικές συμπεριφορές.
Το φαινόμενο της ”Υπερ Σελήνης” ή το ”περίγειο” δεν είναι κάτι απρόβλεπτο, μιας και είναι γνωστό ότι η απόσταση της Σελήνης από τη Γη δεν είναι πάντα η ίδια και επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις που οφείλονται στη βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω της η Γη και ο Ηλιος.
Οταν η Πανσέληνος συμβαίνει πολύ κοντά στο περίγειο της Σελήνης και η απόσταση της από τον πλανήτη μας είναι μικρότερη από το μέσο περίγειό της, τότε έχουμε το φαινόμενο της ”Υπερ Σελήνης”.
Ετησίως παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα 4 έως 6 φορές, όμως δεν είναι όλες τις φορές το ίδιο ισχυρά τα φαινόμενα, ούτε ως προς την ένταση, ούτε ως προς την διάρκεια της επίδρασής τους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση για την μία από τις ισχυρότερες ”Υπερ Σελήνες” των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, το γεγονός ότι το περίγειο έχει συνδυασθεί στο πέρασμα του χρόνου με ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές αλλά και με κοινωνικές εξεγέρσεις, έχει πυροδοτήσει μία σεναριολογία που ανάγκασε τη ΝΑΣΑ να δημιουργήσει ένα βίντεο, στο οποίο εξηγεί με άκρως επιστημονικό τρόπο τί ακριβώς θα συμβεί στις 5 προς 6 Μαΐου 2012.
Η εφετινή μαγιάτικη πανσέληνος θα είναι η μεγαλύτερη από τις πανσελήνους αυτής της χρονιάς, επειδή θα σημειωθεί πιο κοντά στο περίγειο και άρα πιο κοντά στη Γη από όλες τις άλλες.
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (στις 03:35 ώρα Γκρίνουιτς ή 06:35 ώρα Κύπρου) το ολόγιομο φεγγάρι θα βρεθεί σε απόσταση 356.955 χιλιομέτρων από τον πλανήτη Γη, δύο μόλις λεπτά μακριά από το περίγειο, κάτι που σημαίνει ότι θα φαίνεται κατά περίπου 14% πιο μεγάλο και κατά 40% πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.
Αντίθετα με τις φημολογίες, η πανσέληνος του Μαΐου, όπως δήλωσε και ο Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, δεν αναμένεται να συνδεθεί με καμμίαν καταστροφή και κανένα παράξενο φαινόμενο, εκτός από την άνοδο της παλίρροιας.
Πάντως θα πρόκειται για ένα υπέροχο φαινόμενο και αξίζει να το παρακολουθήσουμε όλοι, απολαμβάνοντας το υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα που θα είναι ορατό και στην Κύπρο.