Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το διάστημα...βλάπτει τους αστροναύτες

Το διάστημα...βλάπτει τους αστροναύτες 
«ΑΠΕΙΛΕΙ» ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Ανωμαλίες στην όραση και τον εγκέφαλο ενδέχεται να παρουσιάσουν οι αστροναύτες που έχουν διανύσει μεγάλες περιόδους στο διάστημα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύσει το Journal of Radiology.

Η ομάδα του καθηγητή Λάρι Κράμερ από την Ιατρική Σχολή του Χιούστον, στο Τέξας, εξέτασε 27 αστροναύτες που πέρασαν περισσότερες από 30 συνεχόμενες ημέρες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που επικρατούν στο διάστημα.


Οι μαγνητικές τομογραφίες ορισμένων εκ των αστροναυτών έδειξαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ενδοκρανιακής υπέρτασης. Σε άλλους εντοπίστηκε φλεγμονή του οπτικού νεύρου και σε κάποιους μεταβολές στην υπόφυση.

Η ιατρική ομάδα της ΝΑΣΑ δήλωσε ότι παρακολουθεί τα τελευταία ευρήματα, αλλά δεν ανησυχεί από την έκταση των ανωμαλιών σε αυτό το στάδιο. « Η ΝΑΣΑ έχει θέσει ως προτεραιότητά της την μελέτη του εν λόγω προβλήματος, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για την μελέτη των μηχανισμών και των επιπτώσεών του και θα συνεχίσει να μελετά εκ του σύνεγγυς την κατάσταση» δήλωσε ο Γουίλιαμ Τάρβερ, επικεφαλής της αρμόδιας κλινικής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Η κατάσταση της υγείας των αστροναυτών, παρακολουθείται στενά, καθώς- όπως επισημαίνει το BBC-το να διανύει κανείς μεγάλες περιόδους σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μπορεί να προκαλέσει απώλεια της οστικής πυκνότητας αλλά και μυϊκή απώλεια, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι που συνδέονται με την προερχόμενη από τον Ήλιο ακτινοβολία.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η διάρκεια της παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει περιοριστεί σε έξι μήνες. Υπολογίζεται παρόλα αυτά ότι αν κάποτε πραγματοποιηθεί αποστολή στον Άρη, τότε το ταξίδι προς τον πλανήτη και η επιστροφή από αυτόν θα διαρκούσε περισσότερο από έναν χρόνο.
ethnos