Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Τα υποχρεωτικά χαρακτηριστικά των Windows 8 ταμπλετών που επιβάλλει η Microsoft στις εταιρείες


Λευτέρης Ξυκομηνός
Πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο προς την έλευση των νέων όγδοων παραθύρων της Microsoft, αλλιώς γνωστά ως «Windows 8», που παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, εντούτοις οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» του Διαδικτύου κάνουν λόγο για την περίοδο από το ερχόμενο καλοκαίρι έως την εορταστική περίοδο του 2012, η ροή των πληροφοριών, όπως είναι λογικό, αυξάνεται.




Οι τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από την ιστοσελίδα «withinwindows.com» παραθέτουν τις απαιτήσεις που έχει η Microsoft από τις όποιες κατασκευαστικές εταιρείες επιθυμήσουν μελλοντικά να εξοπλίσουν την ταμπλέτα τους με το εν λόγω Λειτουργικό Σύστημα. Αυτές οι απαιτήσεις είναι μια πάγια πολιτική της εταιρείας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήδη στον κόσμο των PC, έτσι ώστε τα μελλοντικά μηχανήματα που θα φορέσουν την εκάστοτε νέα –για την εποχή- μορφή των Windows, να παρέχουν παρόμοια / εφάμιλλη εμπειρία χρήσης και λειτουργικότητας στον υποψήφιο χρήστη.

Στην περίπτωση, δε, των νέων Windows 8, μια και είναι η πρώτη έκδοση η οποία στοχεύει ξεκάθαρα στην επιτυχή (καθώς οι προγενέστερες εκδόσεις ήταν πλήρεις αποτυχίες) εξάπλωση της πλατφόρμας στον τομέα των ταμπλετών, οι απαιτήσεις σε επίπεδο τεχνικού υλικού (hardware κοινώς) είναι απόλυτα συγκεκριμένες, σαφείς και καθόλου διαπραγματεύσιμες. Ας δούμε ποιες είναι παρακάτω.


– Αναγνώριση αφής πέντε σημείων: κάθε Windows 8 ταμπλέτα, υποχρεούται να αναγνωρίζει τουλάχιστον πέντε σημεία επαφής με τα δάκτυλα του χρήστη – χωρίς φυσικά ο αριθμός να είναι περιοριστικός προς τα πάνω, αλλά μόνο προς τα κάτω. Έτσι, σίγουρα δεν θα δούμε στα ράφια της λιανικής, ταμπλέτες με Windows 8 με αναγνώριση λιγότερων των πέντε σημείων, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και ταμπλέτες με παραπάνω.

– Φυσική ένδειξη της λειτουργίας NFC: η εν λόγω λειτουργία (Near Field Communication), προσφέρει -μεταξύ άλλων- τη δυνατότητα στον χρήστη να πραγματοποιεί αγορές προϊόντων λιανικής, χρησιμοποιώντας επιτόπου την πιστωτική του κάρτα. Είναι ένα νέο standard, το οποίο ακόμα όμως είναι στα σπάργανα, δεν έχει λάβει την πλήρη αναγνώριση (άρα και υιοθέτηση) από όλα τα μεγάλα τραπεζικά συστήματα, αλλά παραμένει να είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια «ένωσης», του φυσικού πορτοφολιού που έχουμε στην τσέπη μας, με το «ψηφιακό» που διατηρούμε για να προβαίνουμε στις διαδικτυακές καταναλωτικές δραστηριότητες. Οι ταμπλέτες των Windows 8, ρητά θα φέρουν μια φυσική ένδειξη πάνω στο τηλέφωνο, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό που βρίσκεται στην συσκευή η λειτουργία NFC.

– Πέντε υποχρεωτικά φυσικά πλήκτρα: κάθε ταμπλέτα Windows 8, οπωσδήποτε θα διαθέτει πέντε πλήκτρα σε φυσική μορφή (και όχι εικονικά, μέσω γραφικής απεικόνισης στην οθόνη), για τις λειτουργίες Power (ενεργοποίηση), Rotation lock (κλείδωμα περιστροφής οθόνης), Windows Key (ειδικό πλήκτρο «Windows»), Volume up (αύξηση έντασης ήχου) και τέλος, Volume down (μείωση έντασης ήχου). Το δε «Windows» πλήκτρο, υποχρεωτικά θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 10.5 χιλιοστών σε διάμετρο, ενώ μπορεί να υλοποιηθεί σε οποιοδήποτε σχήμα (κυκλικό, τετραγωνικό, παραλληλόγραμμο).



– Αντικατάσταση του CTRL+ALT+DEL με νέο συνδυασμό: οι ταμπλέτες με Windows 8, πλέον έχουν νέο συνδυασμό που προσφέρει ακριβώς ότι και προγενέστερος, αρκεί να πατηθούν ταυτόχρονα τα φυσικά πλήκτρα Windows Key και Power. Παράλληλα, όσοι χρήστες επιθυμούν την χρήση του εικονικού πληκτρολογίου (επί της οθόνης αφής), ή έχουν συνδέσει ένα φυσικό πληκτρολόγιο στην ταμπλέτα τους, έχουν στην διάθεσή τους και τον παλιό συνδυασμό CTRL+ALT+DEL.

– Υποχρεωτικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Κάθε ταμπλέτα Windows 8 υποχρεούται να διαθέτει τα παρακάτω τεχνικά στοιχεία:

• Αποθηκευτικός χώρος: τουλάχιστον 10GB ελεύθερα κατόπιν των όποιων αρχικών εγκαταστάσεων λογισμικού κατά την πρώτη έναρξη λειτουργίας της συσκευής

• Υποχρεωτική υποστήριξη λογισμικού συστήματος UEFI

• Δικτύωση: WLAN και Bluetooth 4.0 + LE (Low Energy – χαμηλής ενέργειας)

• Γραφικά: Direct3D 10 υποστήριξη με WDDM 1.2 driver (οδηγό λογισμικού)

• Ανάλυση οθόνης: το λιγότερο 1366x768

• Υποστήριξη αφής: τουλάχιστον πέντε σημείων όπως προαναφέραμε, τα οποία μάλιστα, θα πρέπει να περνούν επιτυχώς όλα τα τεστ ποιοτικού ελέγχου

• Κάμερα: τουλάχιστον με ανάλυση 1280x720 γραμμών (720p)

• Αισθητήρας Περιβαλλοντικού Φωτός: από 1 έως 30K lux, με δυνατότητα δυναμικού εύρους 5-60K
• Μαγνητόμετρο

• Επιταχυνσιόμετρο (accelerometer): 3 αξόνων με ρυθμό δεδομένων ίσο ή μεγαλύτερο των 50Hz (Hertz)

• Γυροσκόπιο

• Θύρα USB 2.0: τουλάχιστον ένας controller (το υπεύθυνο τσιπ/λογισμικό ελέγχου) και μια διαθέσιμη θύρα

• Ηχεία

– Δεν απαιτείται επανεκκίνηση των Windows 8, μετά από την όποια εγκατάσταση λογισμικού για οδηγό/ους γραφικών.



– Επαναφορά συστήματος από κατάσταση αναμονής, υποχρεωτικά μέσα σε δύο δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος χρόνος των δύο δευτερολέπτων, θα είναι υποχρεωτικό χαρακτηριστικό μόνο των ταμπλετών που θα διαθέτουν κεντρικό τσιπ αρχιτεκτονικής Intel, όχι όμως για εκείνες που χρησιμοποιούν τσιπ αρχιτεκτονικής ARM, χωρίς όμως να απαγορεύεται η ενσωμάτωση του χαρακτηριστικού και για αυτά τα τσιπ.

Αυτές λοιπόν και προς το παρόν, είναι οι πληροφορίες για τις απαιτήσεις των Windows 8, που καθιστά υποχρεωτικές η Microsoft, προς όποια εταιρεία επιθυμεί να παρουσιάσει μελλοντικά μια Windows 8 ταμπλέτα.

Οι εταιρείες σίγουρα θα τηρήσουν τις παραπάνω καθοδηγήσεις της Microsoft, εάν φυσικά θέλουν να λάβουν το «ΟΚ» από την εταιρεία, για να δει το προϊόν (ή προϊόντα) τους το φως της καταναλωτικής αγοράς. Ειδάλλως, απλά δεν θα το λάβουν.



Εμείς, αυτό που έχουμε να σχολιάσουμε, είναι ότι το τοπίο των Windows 8 ταμπλετών, παρόλο που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, αρχίζει να θυμίζει (επικίνδυνα) αυτό των PC υπολογιστών, κάτι που ως γνωστό, δεν χαίρει και ιδιαίτερης ευκολίας στην επιλογή τεχνικών μερών (hardware) για τον μέσο καταναλωτή που δεν γνωρίζει ιδιαίτερα τα «βάθη» της τεχνολογίας και που φυσικά δεν θέλει να τα μάθει, ώστε να επιλέξει σοφότερα τη μελλοντική του συσκευή.

Οι ταμπλέτες άλλωστε, προορίζονται ως η εύκολη και άμεση στην χρήση πρόταση, με εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από πλευράς εμπειρίας που προσφέρεται στον καταναλωτή, συγκριτικά με αυτή των PC υπολογιστών...
zougla.gr