Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μικροσκοπική συσκευή αφουγκράζεται ιούς

Μικροσκοπική συσκευή αφουγκράζεται ιούς
Τη μικρότερη συσκευή που μπορεί να καταγράφει ηχητικά σήματα δημιούργησαν Γερμανοί ερευνητές.
Πρόκειται για μια πειραματική διάταξη που αφουγκράζεται ήχους ένα εκατομμύριο φορές πιο ασθενείς από το κατώφλι της ανθρώπινης ακοής. Εφόσον βελτιωθεί, το «νανοαφτί» θα μπορούσε να καταγράφει τους θορύβους που εκπέμπουν ιοί και μικρόβια.
Η νέα συσκευή αποτελείται μόνο από μια συσκευή λέιζερ και ένα μικροσκοπικό σωματίδιο χρυσού βυθισμένο σε μια σταγόνα νερού.


Το σύστημα καταγράφει τις μικροσκοπικές ταλαντώσεις των μορίων νερού που αντιστοιχούν στη διέλευση ηχητικών κυμάτων.

Η νέα τεχνική είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της «οπτικής λαβίδας», η οποία εφευρέθηκε το 1986 και έχει γίνει ήδη στάνταρτ εργαλείο στη μοριακή βιολογία και τη νανοτεχνολογία. Η οπτική λαβίδα είναι μια δέσμη λέιζερ που εστιάζεται με ακρίβεια και μπορεί να «συλλαμβάνει» και να μετακινεί μικροσκοπικά σωματίδια.

Συνδέοντας τη λαβίδα σε ένα βυθισμένο σωματίδιο χρυσού, με διάμετρο μόλις 60 νανομέτρων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου μπόρεσαν να καταγράψουν και να αναλύσουν τις ταλαντώσεις που προκαλούν στο σωματίδιο τα ηχητικά κύματα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το πειραματικό «νανοαφτί» μπορεί όχι μόνο να καταγράφει τους ήχους, αλλά και να υπολογίζει από ποια κατεύθυνση προέρχονται.

Αυτό σημαίνει ότι συστοιχίες «νανοαφτιών» απλωμένων σε τρεις διαστάσεις θα μπορούσαν να παρακολουθούν τους ασθενείς ήχους που εκπέμπουν βακτήρια καθώς κινούνται και αναπνέουν.
newsbomb