Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα ιστορικά αρχεία του Νεύτωνα σε ψηφιακή μορφή

Τα ιστορικά αρχεία του Νεύτωνα σε ψηφιακή μορφή
Τη διαδικτυακή πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου φυσικού και μαθηματικού Ισσάκ Νεύτων θα επιτρέψει για πρώτη φορά το πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου δίδασκε ο διάσημος επιστήμονας.

Περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος.


Μεταξύ των σελίδων αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του θεμελιώδους έργου του «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.

Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να δει το πρωτότυπο, έπρεπε να έλθει αυτοπροσώπως στο Cambridge και να πάρει ειδική άδεια για να το μελετήσει.

Το πανεπιστήμιο έχει ήδη ψηφιοποιήσει κάποια αρκετά άλλα λιγότερο γνωστά επιστημονικά κείμενα του Νεύτωνα, που προέρχονται από το τετράδιο των σημειώσεων του, το οποίο είχε μαζί του, όταν το Cambridge ήταν κλειστό λόγω της επιδημίας πανώλης, το 1665.
newsbomb