Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αυξάνεται στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) στη Solna, βόρεια της Στοκχόλμης, ανακοίνωσε ότι εντόπισε 29 περιπτώσεις βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που περιέχουν καρβαπενέμη σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες στο διάστημα ανάμεσα στον Οκτώβριο 2010 και τον περασμένο Μάρτιο.



Τα ευρήματα συμπίπτουν με την ανακοίνωση ενός πλάνου 12 σημείων από την Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά – το πλάνο περιλαμβάνει την ισχυροποίηση των μηχανισμών παρακολούθησης και ανίχνευσης, ώστε να αναφέρονται οι περιπτώσεις υψηλής ανθεκτικότητας και συμβουλές για τη σοφότερη χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους και ζώα.

Όπως ανέφερε ο Marc Sprenger, διευθυντής του ECDC, η αντιμετώπιση της αντίστασης στα αντιβιοτικά είναι «ιδιαίτερα σημαντική, με περιστατικά αντίσταση στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής να αναφέρονται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες για πρώτη φορά», και ότι «η αποτυχία αντιμετώπισης θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι εναλλακτικές λύσεις για τη φροντίδα των ασθενών».

Η στρατηγική της ΕΕ συνίσταται στον εντοπισμό λανθασμένης χρήσης αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, όπως για παράδειγμα στη χρήση φαρμάκων για τους λάθος λόγους ή με λάθος τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται στους ασθενείς μόνο με συνταγή γιατρού ή κτηνιάτρου, ενώ η πρόοδος στην παρακολούθηση θα είναι το αντικείμενο αναφοράς που θα εκδοθεί το 2015. Σε ό,τι αφορά στην κτηνιατρική, η Ένωση θέλει να επιβάλει πιο αυστηρούς κανονισμούς για τα αντιμικροβιακά φάρμακα, ειδικά στους νέους τύπους φαρμάκων και σε όσους θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για τους ανθρώπους – αυτό θα είναι και το αντικείμενο της οδηγίας που θα εκδοθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Η σύνδεση ανάμεσα στη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων στους ανθρώπους είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης, όπως αναφέρει ο Bernard Vallat, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, μιας διακυβερνητικής οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Παρίσι. «Οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τη χρήση αντιβιοτικών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ζώων, το έχουν κάνει προληπτικά, καθώς δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση πάνω σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλές αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν».

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature από τον Stuart Reid του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης εντοπίζει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις αποικίες βακτηρίων Salmonella Typhimurium (στέλεχος DT104) που συνελέγησαν από ανθρώπους και ζώα στην ίδια περιοχή και την ίδια χρονική περίοδο. Ανάμεσα στα περίπου 5200 στελέχη που απομονώθηκαν, η μελέτη εντόπισε 65 διαφορετικούς τύπους αντίστασης στα αντιβιοτικά, εκ των οποίων μόνο 22 ήταν κοινοί και τους ανθρώπους και στα ζώα. Σύμφωνα με τον Reid, με δεδομένο ότι οι κοινοί ανθεκτικοί τύποι εμφανίζονται πρώτα στους ανθρώπους, είναι απίθανο να ευθύνονται τα ζώα για τη μετάδοση στον ανθρώπινο πληθυσμό, ακόμα κι αν ζουν στο ίδιο περιβάλλον.

Για να μελετήσει περισσότερο το πώς η αντίσταση στα αντιβιοτικά ενισχύεται και διαδίδεται και για να αναπτύξει νέα αντιβιοτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα ερευνητική πρωτοβουλία που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Innovative Medicines Initiative (IMI), μια σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και φαρμακοβιομηχανιών. Μέσα στους επόμενους μήνες, η IMI θα ανακοινώσει την αναζήτηση προτάσεων συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενώ περαιτέρω χρηματοδότηση θα διατεθεί από το πρόγραμμα Horizon 2020, το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο για το διάστημα 2014-2020.
real.gr
Πηγή: openscience.gr