Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η αλήθεια για την προφητεία των Μάγια



Πολλά έχουν γραφτεί για την περίφημη προφητεία των Μάγια περί συντέλειας του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, ενώ πρόσφατη χολιγουντιανή ταινία επιχείρησε με οπτικά και ηχητικά εφέ τελευταίας τεχνολογίας να δείξει πώς θα μπορούσε να μοιάζει η βιβλική καταστροφή που υποτίθεται θα αφανίσει το ανθρώπινο είδος.
 
Όμως Γερμανός ειδικός στους Μάγια, λίγο μετά την ανακάλυψη και δεύτερης αναφοράς στο έτος 2012 σε αρχαιολογικά ευρήματα στο Μεξικό, μιλάει για «παρερμηνεία» και έρχεται να δώσει τέλος στην καταστροφολογία, ισχυριζόμενος ότι η προφητεία δεν μιλούσε για τέλος... αλλά για αρχή.



Το ημερολόγιο των Μάγια, ένα από τα ακριβέστερα που δημιουργήθηκαν ποτέ, κάνει λόγο για την κάθοδο από τον ουρανό του θεού Bolon Yokte, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο και τη δημιουργία.

Η προφητεία αναφέρει ότι η κάθοδος θα γινόταν στο τέλος της 13ης -συμβολικός αριθμός για τους Μάγια- περιόδου 400 ετών (τα λεγόμενα «μπακτούν»), δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Η ερμηνεία όμως του ημερολογίου είναι λανθασμένη για τον Σβεν Γκρονεμάγερ του αυστραλιανού πανεπιστημίου La Trobe, ο οποίος υποστηρίζει ότι η προφητεία των Μάγια αναφέρεται στην έναρξη μιας νέας εποχής και όχι στη συντέλεια του κόσμου.

Λίθινη πλάκα
Μάλιστα η λίθινη πλάκα από τον αρχαιολογικό χώρο του Τορτουγκέρο στην περιοχή Ταμπάσκο, που αναφέρεται στο 2012 και χαράχθηκε πριν από 1.300 χρόνια, έχει σπάσει, με αποτέλεσμα να μη διακρίνεται καθαρά το τέλος της προφητείας. Πάντως, σύμφωνα με το υπόλοιπο κείμενο, δεν προκύπτει τίποτα για συντέλεια του κόσμου, σύμφωνα με τον ειδικό, ο οποίος απορρίπτει αυτή την ερμηνεία ως δυτική ιδέα.
«Για την άρχουσα τάξη του Tortuguero ήταν σαφές ότι έπρεπε να προϊδεάσουν τη χώρα για την επιστροφή του θεού», δήλωσε ο Γκρονεμάγερ, προσθέτοντας ότι «η ημερομηνία είχε συμβολική αξία» για τους Μάγια, «επειδή αντικατόπτριζε την Ημέρα της Δημιουργίας».

Δεύτερη επιγραφή
Την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη επιγραφή, με αναφορά στο 2012, υπήρχε χαραγμένη σε λίθινη επιφάνεια των ερειπίων της θέσης Comalcalco, κοντά στο Tortuguero. Πολλοί ερευνητές αμφισβητούν ότι εμπεριέχει σαφή αναφορά της ημερομηνίας για το τέλος του κόσμου, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει μελλοντικός χρόνος σε αυτήν, όπως και στην επιγραφή του Tortuguero.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
real.gr