Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ιμαλάια: Το λιώσιμο των παγετώνων απειλεί 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους

Σοβαρή απειλή για περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους των περιοχών της νότιας και της ανατολικής Ασίας συνιστά το λιώσιμο των παγετώνων στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες λαμβάνει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις.

Όπως προκύπτει από έρευνες που πραγματοποίησε το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης των Βουνών (ICIMOD) και οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η τήξη των παγετώνων στη μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη προχωράει τις τελευταίες δεκαετίες με ταχύτατους ρυθμούς.
Το γεγονός οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη και στην άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία τριάντα χρόνια. οι παγετώνες στο Νεπάλ έχουν υποχωρήσει κατά 21% και στο Μπουτάν κατά 22%. Οι μελέτες αυτές αποτελούν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για το λιώσιμο των παγετώνων. Στη διάρκεια των τριών ετών του ερευνητικού προγράμματος που εφάρμοσε το ICIMOD, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι 10 παγετώνες που αποτελούσαν αντικείμενα των μελετών τους έλιωναν με ταχύτητα που αυξήθηκε από το 2002 ως το 2005.

Το λιώσιμο των παγετών των Ιμαλαΐων συνιστά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια τεράστια απειλή για τους κατοίκους της νότιας και της ανατολικής Ασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνολικά περίπου 54.000 παγετώνες της οροσειράς τροφοδοτούν με το νερό τους 8 από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, από τους οποίους εξαρτάται –άμεσα ή έμμεσα– η επιβίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις όχθες τους. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και προχωρήσει η τήξη των παγετών, 5 από αυτούς τους ποταμούς (ο Ινδός, ο Γάγγης, ο Βραχμαπούτρα, ο Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος Ποταμός) είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν στις επόμενες δεκαετίες σοβαρές ελλείψεις νερού. Αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις όχθες τους.
Agelioforos