Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η δράση OpenWifi της ΕΕΛ/ΛΑΚ



Το Openwifi.gr είναι μια δράση της Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα( ΕΕΛ/ΛΑΚ), για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού και την τεχνολογία Open Mesh.


Μέσα από αυτή τη δράση η ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες φορείς και εθελοντές στοχεύει στο να βελτιωθεί η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πλατείες, πεζόδρομους, και σε δημόσιους χώρους, όπως μια παραλία ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή που προσφέρεται για τη δημιουργία ενός τοπικού ασύρματου σημείου πρόσβασης(wifi hot spot). Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των προτάσεων ήταν η ύπαρξη εθελοντών που αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν, να λειτουργήσουν και να προωθήσουν την χρήση του Open wifi hot spot καθώς και η διαθεσιμότητα μόνιμης σύνδεσης στο ιντερνέτ.

Συνολικά έχουν εγκατασταθεί 35 ασύρματα δίκτυα με 403 σημεία πρόσβασης. Ήδη τα 31 από τα 35 ασύρματα δίκτυα προβάλλονται on-line στον ιστότοπο www.openwifi.gr

Αναλυτική περιγραφή της δράσης

Στην Κοζάνη η “Λέσχη Ανοιχτού Λογισμικού” εγκατέστησε δίκτυο για την ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πλατεία Λασσάνη. Με την παραχώρηση 4 ασύρματων σημείων πρόσβασης από την ΕΕΛ/ΛΑΚ και τη διάθεση από το δήμο Κοζάνης μιας DSL γραμμής (24Mb-Down/1Mb-Up), η λέσχη ανέλαβε την εγκατάσταση, παραμετροποίηση, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του ασύρματου δικτύου. Το συνολικό οικονομικό κόστος της δράσης είναι μόνο το πάγιο της ευρυζωνικής γραμμής DSL. Στη δοκιμαστική λειτουργία διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες απολαμβάνουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση και είναι κατά κόρον φοιτητές της πόλης και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το όνομα του ασύρματου δικτύου είναι “free-lassani” και η πρόσβαση είναι ανοικτή, με μόνο περιορισμό τη μειωμένη ταχύτητα ανά χρήστη στα 400Kbit-Down/80Kbit-Up για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πολιτών. Υπεύθυνος για την υλοποίηση είναι ο κ. Φώτης Στεφανίδης Γεν. Γραμματέας Λέσχης Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης.

Στη Βέροια Ημαθίας τη δράση ανέλαβε το ΑΜΔΗ (Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Ημαθίας) που είναι η κοινότητα ασύρματης δικτύωσης της Ημαθίας με χώρους δραστηριότητας την Βέροια, Ειρηνούπολη, Ανθέμια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια.Έχουν ήδη εγκατασταθεί τα πρώτα routers στη Βέροια και σύντομα το δίκτυο θα επεκταθεί και στις γύρω περιοχές. Το όνομα του ασύρματου δικτύου είναι iwmn-openmesh και υπεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης είναι ο κ. Θοδωρής Χατσιούλης

Στη Θεσσαλία και στη Μεσοχώρα Τρικάλων ο κ. Γεώργιος Χονδρός, με τη συνεργασία της ΕΕΛ/ΛΑΚ, έχει εγκαταστήσει ήδη 13 routers και αναμένεται να εγκαταστήσει άλλα 17, σε διάφορα σημεία της περιοχής. Η ΜκΟ Αχελώου Ρους, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, εντάχθηκε στη δράση Open-wifi για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού, της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Κατέθεσε το 2010 σχετικό αίτημα για την παροχή 30 ασύρματων “open-mesh” routers των οποίων εγκατάστασή άρχισε σε επιλεγμένα σημεία. Το δίκτυο τέθηκε ήδη σε πιλοτική λειτουργία μέσω σταθερών συνδέσεων ADSL της Αχελώου Ρους. Σύντομα το δίκτυο θα επεκταθεί με επιπλέον routers, ώστε να προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη και γρήγορες ταχύτητες στο σύνολο του οικισμού. Ήδη προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες σε αρκετά σημεία του χωριού, τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του, ενώ σίγουρα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Ελασσόνα. Πρόκειται πραγματικά για μια περιοχή “παράδειγμα προς μίμιση”, αφού 11 (!) χωριά και ο Δήμος Ελασσόνας, έχουν ήδη εγκαταστήσει κόμβους ασύρματης πρόσβασης στο Internet.Πρόκειται για τα χωριά: Σαραντάπορο, Πύθιο, Δολίχη, Καλύβια, Μηλέα, Φαρμάκη, Κοκκινόγη, Τσαπουρνιά,Λόφος,Κοκκινοπηλός και Άζωρος τα οποία μαζί με τον Δήμο Ελασσόνας αποτελούν πραγματικό “κόσμημσ” για την ανοιχτή κοινότητα του openwifi σε όλη την Ελλάδα.Ο κ. Φώτης Κλεισιάρης στο Σαραντάπορο και στο Λόφο, η Κα Ραχήλ-Μαρία Μωυσίδη στο Πύθιο, ο κ.Παπαθανασίου Σάκης στο χωριό Άζωρος, ο κ.Βαλιώτης Παναγιώτης στα χωριά Μηλέα και Φαρμάκη,η Κα Καστανάρα Κωνσταντίνα σε Καλύβια και Κοκκινοπηλό,ο κ.Τσακνάκης Ευάγγελος στη Δολίχη,ο κ.Γκουντουβάς Ευάγγελος στην Τσαπουρνιά,η Κα Γκρούμτσια Σταματία στην Κοκκινόγη και ο κ.Γκρίγκας Ιωάννης στο Δήμο Ελασσόνας, με εθελοντική προσφορά και με πραγματικό “μεράκι” έχουν στήσει ένα δίκτυο δωράν άσύρματης πρόσβασης στο internet, με 136 συνολικά εγκατεστημένα routers μέχρι στιγμής, που θα το ζήλευαν πολλοί μεγάλοι Δήμοι της χώρας μας. Το δίκτυο αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με τα επί πλέον routers που έχει ήδη προμηθεύσει η ΕΛΛ/ΛΑΛ και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας.

Δήμος Χαλκιδέων - Δημοτικό Διαμέρισμα Λουκισίων. Τον Ιανουάριο του 2011 το Ασύρματο Δίκτυο Ευβοίας (EWN) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Λουκισίων «Η ΑΝΘΗΔΩΝ» και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανθηδώνας, έπειτα από την δωρεάν παραχώρηση των πρώτων 8 Δρομολογητών (Routers) “Open Mesh” από την ΕΛ/ΛΑΚ, τοποθετήθηκαν πιλοτικά για πρώτη φορά στην περιοχή των Λουκισίων. Υπυεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης είναι ο κ.Κώστας Λέφας.

Στην Αττική στο Δήμο Μαραθώνα όπου με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ανοικτού Λογισμικού Μαραθώνα και του http://www.e-Marathon.gr σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο της Αθήνας http://www.awmn.net και με αφορμή την προσφορά των open-mesh router της ΕΛ/ΛΑΚ http://www.ellak.gr ξεκίνησε στον Μαραθώνα πιλοτικά η τοποθέτηση και λειτουργία ενός Ασύρματου Δικτύου (wi-fi spots), μέσω του οποίου θα παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο στους δημότες Μαραθώνα εντελώς δωρεάν. Η κοινότητα ανοικτού λογισμικού σε συνεργασία με τον σύλλογο AWMN - Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου της Αθήνας εγκατέστησε τα πρώτα 9 open-mesh σε σημεία κλειδιά της περιοχής του Μαραθώνα, κάποια από τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μοιράζοντας ελεύθερα διαδίκτυο. Επίσης στο Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Μαραθώνα στο Βαρνάβα, όπου επίσης με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ανοικτού Λογισμικού Μαραθώνα και του http://www.e-Marathon.gr σε συνεργασία με το ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο της Αθήνας http://www.awmn.net και με αφορμή την προσφορά των open-mesh router της ΕΛ/ΛΑΚ http://www.ellak.gr ξεκίνησε στον Μαραθώνα πιλοτικά η τοποθέτηση και λειτουργία ενός Ασύρματου Δικτύου (wi-fi spots), μέσω του οποίου θα παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο στους δημότες Μαραθώνα εντελώς δωρεάν.

Υπεύθυνος των δύο παραπάνω δράσεων στο Μαραθώνα είναι ο κ.Λάζαρος Καραούλης.

Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών (AWMN). Με αφορμή την πρόσφορα δρομολογητών τεχνολογίας Mesh από την Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ‘ΕΛ/ΛΑΚ’ το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών ‘ΑΜΔΑ’ ξεκίνησε πιλοτικά την εγκατάσταση δέκα (10) Access Points σε κόμβους του δικτύου του. Ο σκοπός μας ήταν, με την χρήση αυτής της τεχνολογίας, η εξάπλωση ενός ανοιχτού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που προσφέρει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση τόσο στο διαδίκτυο όσο και στις υπηρεσίες που υπάρχουν μέσα στο δίκτυο του ΑΜΔΑ. Λόγω της εμπειρίας που κατέχουν σχετικά με εγκαταστάσεις ασύρματων δικτύων οι κομβούχοι και μέλη του δικτύου μας, στους οποίους και παραχωρήθηκαν οι 10 πρώτοι δρομολογητές, η τοποθέτηση τους ολοκληρώθηκε μέσα σε 2 μόνο μέρες. Μέχρι εκείνη την στιγμή καλύπτονταν οι κεντρικές πλατειές των Βριλησσίων και της Μαρίνας Ζέα, το 18ο και 19ο Δημοτικό Σχολειό Αθηνών, το 56ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, ένα μικρό τμήμα από του Ολυμπιακού Σταδίου στο Μαρούσι. Επίσης καλύπτονταν και κάποιες κατοικημένες περιοχές στους Δήμους: Αμαρούσιου, Γλυφάδας, Μαραθώνος, Μελισσίων, Παιανίας, Πετρούπολης και Σπάτων. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον σχεδιασμό του project και την εγκατάσταση των περισσοτέρων από τους σχεδιασμένους κόμβους, το δίκτυο έχει φτάσει τα 108 σημεία πρόσβασης με πρόθεση να εκπληρωθεί η υπόσχεση εγκατάστασης περισσότερων από τρακόσιους (300) κόμβους

Ένα άλλο ασύρματο δίκτυο που λειτουργεί στην Αττική, είναι αυτό του ΤΕΙ Πειραιά. Το γεγονός ότι η ασύρματη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του ΤΕΙ δεν ήταν εφικτή αλλά και η αύξηση των χρηστών τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν την ανάγκη αναδιάρθρωσης και επέκτασης του δικτύου. Λαμβάνοντας υπόψη τη χωροταξική διάρθρωση του ΤΕΙ, η τεχνολογία mesh είναι ιδανική. Γι αυτό το λόγο το ΤΕΙ Πειραιά, σε συνεργασία με την ΕΛ/ΛΑΚ και το ΑΜΔΑ, προμηθεύτηκε 10 router οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν με επιτυχία σε σημεία κλειδιά του ΤΕΙ. Υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Συμεών Σταύρου.

Το ΕΚΤ και το ΕΙΕ, δεν θα μπρούσαν να λείπουν από την δράση Openwifi.gr. Το http://www.ekt.gr (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) και το http://www.eie.gr (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών), σε συνεργασία με την http://www.ellak.gr (ΕΕΛ/ΛΑΚ), προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση μέσω του openwifi mesh στο διαδίκτυο στους εξωτερικούς χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Β.Κων/νου 48) στο κέντρο της Αθήνας σε ένα από τους πλέον πολυσύχναστους χώρους πολιτισμού και επιστήμης. Υπεύθυνος ο κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος.

Στο Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει προμηθευτεί εξοπλισμό ο οποίος χρησιμοποιείται για την παροχή διασύνδεσης στο κτίριο «Ξενία» του Πανεπιστημίου Κρήτης στη πόλη του Ρεθύμνου που χρησιμοποιείται ως φοιτητική εστία αλλά και χώρος εκδηλώσεων και συνεδριάσεων.

Επίσης στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά δίκτυο ασύρματης πρόσβασης τεχνολογίας Open Mesh. Τον απαιτούμενο εξοπλισμό προμήθευσε η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) κατόπιν πρότασης που υπέβαλε το εργαστήριο Τεχνολογίας της μονάδας. Στόχος της ενέργειας ήταν η εκπαιδευτική αξιοποίηση των μαθητικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών που προμηθεύτηκαν οι μαθητές της Α’ τάξης στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Τάξη» κατά το σχολικό έτος 2009-2010, μέσω της δυνατότητας πρόσβασης των μαθητών σε διαδικτυακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που πρόσθεσε ο εξοπλισμός Open Mesh. Υπεύθυνος για τις δύο παραπάνω δράσεις στο Ρέθυμνο ο κ. Κώστας Πλατινάκης.

Ο Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας Κρήτης (Π.Ο.Σ.ΥΠ.ΑΤΕ) είναι ο παραθεριστικός οικοδομικός συνεταιρισμός των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας Κρήτης με δυναμικότητα 191 κατοικιών. Βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Γαζίου, στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Ηρακλείου, στην Κρήτη (Aκρωτήρι Pοδιάς). Eφάπτεται της θάλασσας με παραλιακό μέτωπο, με εξαιρετική θέα πρός την Αγία Πελαγία και το Ηράκλειο.

Η υλοποίηση της δράσης Openwifi σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ, έχει σκοπό τη δημιουργία ενός ανοικτού στο κοινό ευρυζωνικού δικτύου στους εξωτερικούς και παρακείμενους χώρους του συνεταιρισμού ώστε να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες των επισκεπτών όσο και η ανάγκη για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους του συνεταιρισμού.

Τέλος ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης http://www.heraklion.gr/e-heraklion/e-wireless/e-wireless.html , από το καλοκαίρι του 2008 προσφέρει δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω των υποδομών του δημόσιου ασύρματου δικτύου που έχει αναπτύξει με ίδια μέσα. Στην συνεχή προσπάθεια της καλής λειτουργίας αυτής της υποδομής και της αξιοποίησης των προηγμένων τεχνολογιών, το δίκτυο αυτό έχει συμπληρωθεί με την τεχνολογία open-mesh. Το open-mesh τμήμα του ασύρματου δικτύου αποτελείται από τα παρακάτω σημεία:

- 4 σημεία που βρίσκονται στο Δημοτικό Μέγαρο στην Ανδρόγεω 2, συγκεκριμένα στο πολύκεντρο νεολαίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και στον 4ο όροφο του κτιρίου

- 2 σημεία στο Δημαρχείο «Λότζια», ένα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (αίθουσα Βενιζέλου) και ένα στην αίθουσα Παπανδρέου

- 3 σημεία στην πλατεία της εκκλησίας Παναγίτσας Μασταμπά

Τα τρία σημεία στην πλατεία της εκκλησίας Παναγίτσας Μασταμπά αποτελούν μία από διάφορες νέες νησίδες ασύρματης πρόσβασης που σχεδιάζονται για την ευρύτερη περιοχή της πόλης. Σε δεύτερη φάση, με την προσθήκη νέων σημείων πρόσβασης, αυτές οι νησίδες θα πληθαίνουν και θα καλύψουν ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης. Ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε δωρεάν από τον ΕΛ/ΛΑΚ στα πλαίσια προώθησης της ευρυζωνικότητας, των νέων τεχνολογιών και του Ανοικτού/Ελεύθερου Λογισμικού. Υπεύθυνος ο κ. Κόντος Χάρης.

Το λιμάνι της Πάτρας, στο Σταθμό Υποδοχής Επιβατών, ήταν ένας από τους πρώτους χώρους που εγκατέστησαν ασύρματο δίκτυο, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ.Η εγκατάσταση έχει σκοπό να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους χρήστες του λιμανιού της Πάτρας. Βρίσκεται σε πιλοτική φάση λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο του 2010. Στην πρώτη αυτή φάση λειτουργίας εγκαταστάθηκαν 6 routers. Με την τοπολογία αυτή καλύφθηκαν οι εξής περιοχές της λιμενικής ζώνης του Βόρειου Λιμένα Πατρών: α) περιοχή “Πυλης 7”, β) περιοχή Σταθμού Επιβατών Βόρειου Λιμένα, γ) περιοχή Κτιρίου καταστημάτων οδού Νόρμαν και δ) περιοχή εισόδου λιμένα στον Μώλο Αγίου Νικολάου.

Το καλοκαίρι του 2011 ξεκίνησε η λειτουργία του Νέου Νότιου Λιμένα της Πάτρας για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων Ελλάδας-Ιταλίας. Για το λόγο αυτό την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναδιοργάνωση του δικτύου των routers ώστε να καλυφθούν τόσο περιοχές του Βόρειου Λιμανιού (που εξυπηρετεί την κίνηση εσωτερικού προς Ιθάκη-Κεφαλλονιά καθώς και την κίνηση κρουαζιεροπλοίων) όσο και του Νότιου Λιμανιού (που εξυπηρετεί την κίνηση των γραμμών Ελλάδας-Ιταλίας). Υπεύθυνη η Κα Ιωάννα Κατσωνοπούλου.

Στο χωριό Άγιος Νικόλαος στο Δήμο Βοιών Λακωνίας, το ασύρματο δίκτυο Κάβο Μαλέα,Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας και ο σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών είναι ο φορέας υλοποίησης του ασύρματου δικτύου.Έχουν ήδη εγκατασταθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο στον κύριο οικισμό του χωριού και διετέθη εξοπλισμός από την ΕΕΛ/ΛΑΚ για την επέκταση του δικτύου και στους άλλους 4 παραλιακούς οικισμούς καθώς και η διασύνδεση με αντίστοιχα ασύρματα δίκτυα των Κυθήρων και της Κρήτης.Υπεύθυνος ο κ.Ιωάννης Δελακοβίας. Επίσης στο Δήμο Βοιών Λακωνίας και στο χωριό Ελίκα, διετέθη εξοπλισμός από την ΕΕΛ/ΛΑΚ για δωρεάν ασύρματη δικτύωση όλων των κοινόχρηστων χώρων στην Ελίκα Λακωνίας. Απο το χωριό περνάει κεντρικός δρομος που καταληγει στην Νεάπολη. Στο κεντρο υπαρχει Δημοτικο με πλατεια που μπορει να εξυπηρετησεει τους Δημοτες καθώς και τους περαστικους, που πηγαινουν προς Νεαπολη Ελαφονισο , Κυθηρα. Η παραλια βρισκεται σε αποσταση δυο χιλιομέτρων και υπάρχει οπτική επαφη.Υπεύθυνος ο κ. Γεράσιμος Σβορώνος.

Τέλος στις Κυκλάδες και στο νησί της Τήνου, λειτουργεί το Το Ασύρματο Πλεγματοειδές Δικτύο (Open-mesh network) της Κώμης Τήνου, με τους πρώτους 10 ασύρματους δρομολογητές (wireless routers), το οποίο τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία το Δεκέμβριο του 2010, διαμοιράζοντας την προσωπική ευρυζωνική σύνδεση ADSL του υπεύθυνου του δικτύου. Tο Ασύρματο Δίκτυο της Κώμης Τήνου εξυπηρετεί ικανοποιητικά τους χρήστες του και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τήνο και τις Κυκλάδες, καθώς είναι το μοναδικό Ασύρματο Πλεγματοειδές Δικτύο (ανοιχτού κώδικα) των Κυκλάδων. Στην παρούσα φάση λειτουργεί με 4 δρομολογητές και αναμένεται η εγκατάσταση άλλων 6, ώστε να γίνουν 10 συνολικά. Τα open-mesh router έχουν εγκατασταθεί εξωτερικά σε ιστούς κεραιών τηλεόρασης, ως επί το πλείστον, ή άλλους διαθέσιμους ιστούς σε ταράτσες, σκεπές και τοίχους με κατάλληλη ορατότητα προς τους στοχευόμενους χώρους κάλυψης. Φορέας Υλοποίησης: «Κώμιος» http://komios.wordpress.com