Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Έλληνες στέλνουν τη NASA σε αστρικά ταξίδια


Περίπου 38 χρόνια μετά το Project Daedalus, που απέδειξε ότι τα ταξίδια από το ένα άστρο του γαλαξία μας στο άλλο είναι πραγματοποιήσιμα, το Project Icarus έχει ξεκινήσει ως εθελοντική προσπάθεια να κατασκευάσει το διαστημόπλοιο που θα κάνει το ταξίδι αυτό σε άλλα αστέρια του γαλαξία μας.


Στο τιμόνι του βρίσκεται ένας Έλληνας, ο δόκτωρ Ανδρέας Τζιόλας, καθηγητής αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο της Αλάσκα. Το Project Icarus ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009. «Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι όσοι αποτελούμε την ομάδα Icarus δεν έχει να κάνει πλέον με την απόδειξη ότι όλα τα ταξίδια είναι εφικτά. Αυτό έχει αποδειχθεί ήδη. Εμείς προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το ίδιο διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει σε ένα άλλο άστρο», λέει ο καθηγητής στον «Ελεύθερο Τύπο».
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ακόμη δυο Έλληνες, ο δόκτωρΔήμος Χωματάς, ο οποίος ασχολείται με το σχεδιασμό των τηλεπικοινωνιών του σκάφους και τον Κώστα Κωνσταντινίδη, ο οποίος εργάζεται τώρα πάνω στο διδακτορικό του στον τομέα της φυσικής για τις επιστήμες του διαστήματος.
«Εμείς τώρα σχεδιάζουμε κομμάτι-κομμάτι το διαστημόπλοιο που θα μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες αυτές αποστάσεις σε λίγο χρόνο, βασισμένοι αφενός στη σημερινή τεχνολογία και αφετέρου στην εθελοντική συμμετοχή επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει ο Ανδρέας Τζιόλας.
otyposnews