Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Microsoft HoloDesk... ψηφιακή ολογραφία που μπορείς να «πιάσεις»!




Λευτέρης Ξυκομηνός
Μέσα από τα εργαστήρια, «βαθιά» εντός της Microsoft, προέρχεται το εγχείρημα που ακούει στο όνομα «ολογραφικό τραπέζι» ή αλλιώς HoloDesk. Η ομάδα του τμήματος «Αισθητήρων και Συσκευών» (Sensors and Devices) από το Microsoft Research Cambridge προσπάθησε να προσφέρει μια ψευδαίσθηση χειρισμού μιας ολογραφίας – σε όσους δεν είναι γνωστός ο όρος «ολογραφία», και εν προκειμένω ψηφιακή, είναι μια προβαλλόμενη εικόνα (στατική ή κινούμενη) που έχει «όγκο» και «μέγεθος» στον χώρο. 




Έτσι προκαλείται η ψευδαίσθηση πραγματικής ύπαρξης μπροστά στα μάτια του θεατή, του περιεχομένου της ολογραφίας, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί από ποικίλες οπτικές γωνίες. Το εγχείρημα HoloDesk προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας χρήση μιας web κάμερας, υπολογιστή, ειδικού λογισμικού, μιας επίσης ειδικής οθόνης / προβολέα, του σένσορα/κάμερα Kinect της Microsoft και μιας επίπεδης διαφάνειας, για να προσφέρει διαδραστικότητα μεταξύ θεατή και ολογραφίας: χειρισμός των ολογραφικών αντικειμένων με τα χέρια μας με άμεση απόκριση, προκαλώντας την ψευδαίσθηση του «είναι πραγματικά εκεί!». 



Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίδειξη της προσπάθειας HoloDesk, καθώς και μια περιγραφή της λειτουργίας των επιμέρους συστημάτων / εξαρτημάτων, που δίνουν «σάρκα και οστά» στην ψηφιακή ολογραφία.


zougla