Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ήρθαν τα πρώτα παπούτσια με GPS

Τα πρώτα παπούτσια με ενσωματωμένη συσκευή GPS που θα βοηθούν στον εντοπισμό ασθενών με άνοια θα αρχίσουν να πωλούνται τον τρέχοντα μήνα στις ΗΠΑ.

Η GTX Corp ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 3.000 ζευγάρια έχουν αποσταλεί στην εταιρία Aetrex worldwide, 2 χρόνια μετά την ανακοίνωση των σχεδίων δημιουργίας του προϊόντος.

Το σύστημα GPS που ενσωματώνεται στο τακούνι του παπουτσιού επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας ή στον φροντιστή να παρακολουθεί τον ασθενή και να θέσει σε ισχύ ένα ‘γεωγραφικό φράχτη’ που θα χτυπά συναγερμό όταν ο ασθενής ξεπερνά συγκεκριμένη περιοχή.


Τα παπούτσια θα πωλούνται περίπου 300 ευρώ και οι αγοραστές θα έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσία εντοπισμού για τους ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer και περιφέρονται.

Ο Andrew Carle, του George Mason University's College of Health and Human Services, που ήταν σύμβουλος στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι τα παπούτσια πιθανόν θα σώσουν ζωές και θα βοηθήσουν στην αποφυγή των περιστατικών αμηχανίας με ηλικιωμένους.

Δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Μπορεί να ζουν στο σπίτι τους αλλά παθαίνουν σύγχυση. Μπορεί να χαθούν για μέρες πηγαίνοντας μια βόλτα.

Ο Carle δήλωσε ότι η αρχική ιδέα ήταν να αναπτυχθούν τα παπούτσια για τα παιδιά και για αθλητές μεγάλων αποστάσεων, αλλά οι κατασκευαστές άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά από τη συμβουλή του, σημειώνοντας ότι οι συσκευές μπορεί επίσης να βοηθήσουν να μετριαστεί το άγχος για ηλικιωμένους που θέλουν να παραμείνουν δραστήριοι.
newscode