Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η νέα πρόταση της Google για κινητά και ταμπλέτες: Android 4.0


Λευτέρης Ξυκομηνός
Σχεδόν ένα χρόνο ακούγαμε για την επόμενη σούπερ-έκδοση του Λειτουργικού Συστήματος (Λ.Σ.) Android της Google, πλέον όμως είναι γεγονός. Το όνομα αυτής είναι «Ice Cream Sandwich» ή αλλιώς Android 4.0 και ενοποιεί τις εκδόσεις του δημοφιλούς Λ.Σ. για ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα σε μια. 


Όπως ήταν λογικό, οι βελτιώσεις, αλλαγές προς το καλύτερο, προσθήκες και νέες δυνατότητες λαμβάνουν χώρα στη νέα 4.0 έκδοση, με την Google να έχει ακούσει και λάβει σοβαρά υπόψη της, τις απαιτήσεις / προτάσεις των χρηστών, αλλά και βέβαια να επιδοθεί στο γνωστό «σπορ» της αντιγραφής ιδεών από άλλα ανταγωνιστικά Λ.Σ., όπως το iOS Λειτουργικό Σύστημα που κατοικεί στις συσκευές της Apple (άλλωστε και η τελευταία αντέγραψε αρκετά στοιχεία από το Android στο νέο iOS 5 που λανσαρίστηκε προ ημερών).



Νέες λοιπόν δυνατότητες, εξελιγμένο γραφικό περιβάλλον και μια μεγάλη λίστα που περιλαμβάνει τα κυριότερα χαρακτηριστικά – νέα ή/και βελτιωμένα προϋπάρχοντα. Ας τα δούμε παρακάτω:

- Επιλογή χρήσης «εικονικών» κουμπιών στο γραφικό περιβάλλον, αντί των προκαθορισμένων κουμπιών αφής.



- Τα Widgets (μικρο-προγράμματα/εφαρμογές) εμφανίζονται σε νέα καρτέλα (tab), σε μια εφάμιλλη λίστα με αυτή των «μεγάλων» εφαρμογών (apps).

- Ο χειρισμός φακέλλων, καθώς και η δημιουργία νέων, πλέον είναι πολύ εύκολες διαδικασίες, παρόμοιες με αυτές του iOS 5 της Apple.



- Νέα εφαρμογή για την τηλεφωνική χρήση, με οπτικό περιβάλλον για έλεγχο μέσω φωνής.

- Μεγέθυνση μέσω αφής (pinch-to-zoom) στο ημερολόγιο.

- Η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail, είναι προσβάσιμη και όταν ο χρήστης είναι εκτός δικτύου (offline), προεπισκόπηση μεγέθους δύο γραμμών και η νέα «action bar» στο κάτω μέρος.

- Βελτιωμένη αυτόματη διόρθωση πληκτρολόγησης.



- Δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα προγράμματα / εφαρμογές, απευθείας από την αρχική οθόνη σε κατάσταση κλειδώματος (lock screen).

- Βελτιωμένη λειτουργία αντιγραφής / επικόλλησης (copy – paste).

- Βελτιωμένη «ενσωμάτωση» αναγνώρισης φωνής εν γένει στο Android 4.0, για ακόμα πιο εύκολο χειρισμό του Λ.Σ.



- Δυνατότητα ξεκλειδώματος οθόνης, μέσω αναγνώρισης προσώπου (αφού έχετε ρυθμίσει την συσκευή να αναγνωρίζει το πρόσωπό σας, κατόπιν και όταν είναι κλειδωμένη, αρκεί να το κοιτάξετε για 1-2 δευτερόλεπτα και το κινητό ξεκλειδώνει).

- Νέος πλοηγός Διαδικτύου, με δυνατότητα ανοίγματος ιστοσελίδων σε έως και 16 καρτέλες (tabs).

- Δυνατότητα καταγραφής του όγκου δεδομένων που μεταδίδονται μέσω Wi-Fi ή/και 3G, ώστε ο χρήστης πάντα να έχει γνώση των όποιων ορίων χρέωσης σε data (δεδομένα) επιβάλλονται από το λογαριασμό στην εταιρεία παροχής κινητής τηλεφωνίας.



- Μηδενικός χρόνος αναμονής κλείστρου (zero shutter lag) για την κάμερα, επιλογή χρονοκαθυστέρησης στη λήψη ή σε βάθος χρόνου (time lapse), δυνατότητα zoom ακόμα και κατά την καταγραφής βίντεο.



- Ενσωματωμένες δυνατότητες στοιχειώδους επεξεργασίας φωτογραφίας.

- Android Beam, η νέα δυνατότητα που προσφέρει ανταλλαγή στοιχείων/δεδομένων μεταξύ δύο συσκευών που «φοράνε» Android 4.0, όπως ιστοσελίδες - στοιχεία επαφών - κατευθύνσεων στο χάρτη - βίντεο από το YouTube.com, απλά πλησιάζοντας κοντά την μια με την άλλη.



Αυτές είναι μερικές από τις κυριότερες και βασικότερες βελτιώσεις, αναβαθμίσεις και χαρακτηριστικά που η Google προσέδωσε στο Android 4.0, που θα το συναντήσουμε τόσο σε κινητά τηλέφωνα (όπως το ολοκαίνουριο Samsung Galaxy Nexus) αλλά και ταμπλέτες. Εμείς ένα έχουμε να πούμε: πριν δεκαπέντε με είκοσι χρόνια είχαμε τους εμπορικούς «πολέμους» των Λειτουργικών Συστημάτων για σταθερούς υπολογιστές, γνωστότεροι με την αγγλική ονομασία «System Wars» ή «OS Wars», οι οποίοι έληξαν περί το 1996 με την κυριαρχία της Microsoft και των Windows. Πλέον, αναζωπυρώνεται ο πόλεμος για τα επόμενα χρόνια και λέγεται «Android versus iOS»…


zougla