Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Το email γεννήθηκε στο αμερικανικό στρατιωτικό δίκτυο ARPANET πριν από 40 χρόνια

Image

Ο «πατέρας» του email ονομάζεται Ray Tomlinson και τον Οκτώβριο του 1971 κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα από τον υπολογιστή του σε έναν άλλον υπολογιστή. Έτσι γεννήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 40 του χρόνια.

Ο Tomlinson είχε μόλις αποφοιτήσει από το MIT και εργαζόταν στο ARPANET, το στρατιωτικό δίκτυο επικοινωνίας των ΗΠΑ, που αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρόγονο του Internet. Ο νεαρός κλήθηκε να τροποποιήσει το πρόγραμμα SNDMSG, το οποίο επέτρεπε την αποστολή μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών του ίδιου υπολογιστή. Ο Tomlinson κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα σε έναν άλλο υπολογιστή, εγκαινιάζοντας έτσι την τεχνολογία του email. Είναι, επίσης, ο άνθρωπος που είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει το σύμβολο @ στις διευθύνσεις.


Όταν ρωτήθηκε το 2008, ο Tomlinson είπε ότι δεν θυμάται τι ακριβώς έλεγε το πρώτο email που έστειλε. Μάλλον ήταν ένα μήνυμα του τύπου "test" ή κάτι τέτοιο, αυτό όμως λίγη σημασία έχει. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια από το 1971 μέχρι τελικά να διαδοθεί το email σε όλο τον κόσμο. Το Internet άρχισε να γίνεται γνωστό τη δεκαετία του 1990 και τότε άρχισε να μαθαίνει ο κόσμος και το email.

Υπολογίζεται ότι σήμερα αποστέλλονται πάνω από 300 δισ. emails σε καθημερινή βάση, αν και η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι τα ανεπιθύμητα spam emails.


defencenet.gr