Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Accelerating Science – Επιταχυνόμενη Επιστήμη: Αναζητώντας τα μυστήρια του Σύμπαντος»

Έκθεση του CERN στο ΝΟΗΣΙΣ



Το ΝΟΗΣΙΣ φιλοξενεί την έκθεση του CERN με τίτλο «Accelerating Science – Επιταχυνόμενη Επιστήμη: Αναζητώντας τα μυστήρια του Σύμπαντος».

Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, αποτελεί το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί δουλεύουν στα πειράματα που οργανώνει.
Αποτελεί ένα πανανθρώπινο εγχείρημα, που ως βασικό αντικείμενο ερευνών του έχει τα στοιχειώδη σωματίδια, δηλαδή τους δομικούς λίθους που απαρτίζουν την ύλη, καθώς και τις δυνάμεις που τα διέπουν. Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;

Στην έκθεση που φιλοξενείται στο ΝΟΗΣΙΣ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον οργανισμό και τα κράτη – μέλη του, τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC – Large Hadron Collider), μοντέλο ενός τμήματος του οποίου εκτίθεται, για τα 4 μεγάλα πειράματα του LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη που προκύπτουν από τα πειράματα της σωματιδιακής φυσικής, καθώς και για την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό. 

Διάρκεια έκθεσης:
14 – 27 Οκτωβρίου 2011

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 14.30
Σάββατο 13.30 – 20.30
Κυριακή 11.30 – 18.30

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Με την παράκληση να δημοσιευθεί - μεταδοθεί

Πληροφορίες
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
6ο χμ Θεσσαλονίκης– Θέρμης
Τηλέφωνο: 2310 483000