Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ιός γίγαντας εντοπίστηκε ανοικτά της Χιλής


Επιστήμονες ανακάλυψαν σε νερό που εξέτασαν, ανοικτά της Χιλής τον μεγαλύτερο σε μέγεθος ιο, που έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί.
Ο Megavirus chilensis είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο ιό, έχοντας μέγεθος 0,7 micrometres (χιλιοστά του χιλιοστού) τέτοιο ώστε να μπορείς να τον δεις χωρίς ηλεκτρονικό μικροσκόπιο αλλά με ένα απλό. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι προσβάλει αμοιβάδες και έχει τριχοειδή δομή, από λεπτές ίνες.

Η μελέτη του dna του δείχνει ότι έχει πάνω από 1000 γονίδια, με τα οποία αναπαράγεται μέσα σε άλλους οργανισμούς -ξενιστές. Σε αυτούς δημιουργεί κύτταρα μέσα σε άλλα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιεί σαν δούρειους ίππους, ώστε να μολύνει άλλους οργανισμούς και έτσι από ένα μικρό κύτταρο ξεκινά ένα ολόκληρο “εργοστάσιο κατασκευής ιών ” όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Η μελέτη ιών έχει μπει σε νέα φάση καθώς οι επιστήμονες πια δεν ασχολούνται μόνο με την μελέτη όσων -προσβάλουν τον άνθρωπο, αλλά ενδιαφέρονται και για όσους επιρεάζουν την τροφική αλυσίδα, όπως ο Megavirus ή άλλων ιών στο νερό, η επίδραση των οποίων στο πλανγκτόν καθορίζει την εξέλιξη της ζωής στις θάλασσες.
enet