Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ανιχνεύθηκε μεγάλη ποσότητα νερού σε γειτονικό ηλιακό σύστημα!



Μία πρωτοφανή ανακάλυψη έκαναν αστροφυσικοί, σε δίσκο σχηματισμού πλανητών σε νεαρό άστρο, που βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη. Σύμφωνα με αυτήν, ένας πρωτοπλανητικός δίσκος που ετοιμάζεται να «γεννήσει» ουράνια σώματα σε ένα ηλιακό σύστημα όχι μακρυά από το δικό μας, φαίνεται να περιέχει νερό σε τεράστιες ποσότητες! Το νερό εντοπίστηκε σε μορφή κόκκων πάγου και ο πρωτοπλανητικός δίσκος περιβάλλει το νεαρό άστρο TW, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό της Υδρας και απέχει περίπου 175 έτη φωτός από τη Γη.

Με τον όρο πρωτοπλανητικός δίσκος, οι επιστήμονες αναφέρονται στον δίσκο από αέρια και σκόνη που δημιουργείται γύρω από τα άστρα στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους και χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία των κομητών και των πλανητών.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται νερό σε έναν τέτοιο δίσκο, τις προηγούμενες φορές είχε ανιχνευτεί σε μορφή θερμών υδρατμών κοντά στο άστρο, ενώ τώρα εντοπίστηκε στα εξωτερικά στρώματα από τα οποία σχηματίζονται οι πλανήτες.
Στην φωτογραφία βλέπτε καλλιτεχνική απεικόνιση του νέφους από υδρατμούς και σκόνη γύρω από το «νεαρό» άστρο που φέρει το όνομα TW Hydrae, στο οποίο εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα νερού σε μορφή πάγου. (Credit NASA/JPLCaltech).
Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Μίχελ Χογκερχάιντε από το Αστεροσκοπείο του Λάιντεν στην Ολλανδία, τόσο η θέση όσο και η ποσότητα που ανακαλύφθηκε ( ικανή να γεμίσει τους ωκεανούς της Γης χιλιάδες φορές), υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι το νερό αυτό μπορεί να περάσει στους πλανήτες που θα δημιουργηθούν από τον δίσκο.
Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο στη θεωρία ότι το νερό μεταφέρθηκε στον πλανήτη μας από κομήτες που συγκρούστηκαν με αυτόν κατά την πορεία του σχηματισμού του. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η θεωρία αυτή είχε ενισχυθεί και από την ανακάλυψη ότι ο κομήτης Hartley 2 έχει την ίδια χημική σύσταση με τους ωκεανούς της Γης.
Παράλληλα αποτελεί ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής, αφού σημαίνει ότι ο σχηματισμός πλανητών με υδάτινο περιβάλλον ίσως τελικά να αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στο Σύμπαν.
«Η πρωτοφανής ανακάλυψή μάς δείχνει ότι τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη ζωή είναι παρόντα σε ένα σύστημα προτού γεννηθούν οι πλανήτες. Είχαμε την υποψία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει, τώρα όμως το γνωρίζουμε αφού το ανιχνεύσαμε. Πλέον μπορούμε να το δούμε», δήλωσε ο Τεντ Μπέργκιν, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που έκανε τη σχετική μελέτη.
Πηγή: pyles.tv