Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Διαστημικό «παραπέντε»

Λονδίνο
Η αμερικανική εταιρία JP Aerospace δημιούργησε ένα πρωτότυπο πτητικό όχημα, ένα μη επανδρωμένο αερόπλοιο, το οποίο κατάφερε να φτάσει και να κινηθεί στα «σύνορα» της Γης με το Διάστημα σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ πτήσης για τέτοιου είδους οχήματα.
Το αερόπλοιο
Το Tandem μοιάζει με τα οχήματα ανεμοπτέρησης που χρησιμοποιούν οι λάτρεις της εναέριας κίνησης.
Αποτελείται από ένα πλαίσιο κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που παρέχουν ενέργεια σε δύο έλικες ενώ στις δύο άκρες του βρίσκονται δύο μπαλόνια.
Το πρωτότυπο πτητικό όχημα κατάφερε να πετάξει σε ύψος περίπου 35 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης φτάνοντας στη μέση της στρατόσφαιρας. Η στρατόσφαιρα ανήκει μεν στα στρώματα της ατμόσφαιρας αλλά η κίνηση σε αυτήν θεωρείται κίνηση σε διαστημικό χώρο.
Οι δυνατότητες
Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε ένα αερόπλοιο που είχε κατασκευαστεί για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού και το οποίο είχε καταφέρει να κινηθεί σε ύψος περίπου 25 χλμ. Το Tandem ελέγχεται από το έδαφος και η ομαλή επιστροφή του στην επιφάνεια της Γης γίνεται με πέντε αλεξίπτωτα τα οποία ξεδιπλώνονται όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
Οι κατασκευαστές του αναφέρουν ότι το Tandem θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτοξεύονται από μεγάλα ύψη ερευνητικοί πύραυλοι, για τη μεταφορά άλλων αερόπλοιων καθώς και για τη μεταφορά εφοδίων και εξοπλισμού σε ερευνητικούς και επιστημονικούς σταθμούς που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα στη Γη.
troktiko