Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Ρωσία θέλει να αποικήσει το φεγγάρι;


Η Σελήνη μπορεί να είναι μία σκληρή κυρία, αλλά οι Ρώσοι επιστήμονες δηλώνουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν μία αποικία κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια. 

Σύμφωνα με τον Sergei Krikalyov, αξιωματούχο της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, ανακαλύφθηκαν προσφάτως ηφαιστειακά τούνελ, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα φυσικό καταφύγιο για τους πρώτους αποίκους.


Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ηφαιστειακό παρελθόν της Σελήνης δημιούργησε ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες λάβας, κάποιες από τις οποίες είναι προσβάσιμες από μία τρύπα μόλις μερικών μέτρων, που ανακαλύφθηκε προσφάτως από το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Kaguya.

«Η νέα αυτή ανακάλυψη, ότι δηλαδή η σελήνη μπορεί να είναι μάλλον ένα πορώδες σώμα, θα μπορούσε να αλλάξει την προσέγγισή μας για τη δημιουργία σεληνιακών βάσεων,» εξηγεί ο Krikalyov.
«Εάν αποδειχθεί πως η Σελήνη έχει έναν αριθμό σπηλαίων που μπορούν να προσφέρουν ένα είδος προστασίας από την ακτινοβολία και τη βροχή μετεωριτών , τότε θα είναι ένας πολύ πιο ενδιαφέρον προορισμός απ' ότι ήταν πριν.»

Ο Krikalyov παρουσίασε μία σειρά διαφανειών που απεικόνιζαν φουσκωτές σκηνές σαν καταφύγια στην επιφάνεια της σελήνης.

«Δεν θα χρειάζεται να σκάψουμε στο σεληνιακό έδαφος και να χτίσουμε τοίχους και οροφές.Το μόνο που θα χρειάζεται θα 'ναι φουσκωτές μονάδες, με ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα, για να σφραγίσουμε τις σπηλιές.»

Ο Boris Kryuchkov, επικεφαλής του ρωσικού εκπαιδευτικού κέντρου κοσμοναυτών Star City, εκτιμά πως μέχρι το 2030 θα έχουν κατασκευαστεί οι πρώτες αποικίες αυτού του είδους.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει εστιάσει στην επανέναρξη του σεληνιακού της προγράμματος, ετοιμάζοντας το Luna-Glob για εκτόξευση το 2014. Το σκάφος θα εξερευνήσει τις πολικές περιοχές της Σελήνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση του μόνιμα παγωμένου εδάφους (περμαφρόστ).

Πηγή:pfinder
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης
zougla