Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Περίεργο νεκροταφείο στην Κοζάνη

Ένα περίεργο νεκροταφείο όπου άνθρωποι ήταν θαμμένοι μαζί με τα ζώα τους αποκαλύφθηκε στη θέση Μαύρο Λιθάρι στη Μαυροπηγή της Εορδαίας.

Πρόκειται για ενταφιασμούς 11 ανθρώπων και 16 ζώων -άλογα σκύλοι, βοοειδή, χοίρος- τα οποία είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά από τις ανθρώπινες ταφές και σε πολύ μικρή απόσταση: Από μισό μέτρο έως 1,30. Αποσπασματικά εξάλλου εντοπίσθηκαν στον ίδιο χώρο τμήματα μελών άλλων ζώων, όπως πόδια αλόγου και σκύλου, κέρατο και άλλα αδιάγνωστα ακόμη.


Οι τάφοι είναι οργανωμένοι σε δύο συστάδες εκ των οποίων η μία εκτείνεται σε 100 τ. μ. και αποτελείται από εννέα λακκοειδείς ταφές και οκτώ ζώα (πέντε άλογα και τρεις σκύλους) και η άλλη από δύο ταφές και οκτώ ζώα (δύο άλογα, τρεις σκύλους, δύο βοοειδή και ένα χοίρο).

Οι ταφές είναι αντρικές, γυναικείες και μία παιδιού και βρέθηκαν σε μικρό βάθος. Γι΄ αυτό και είχαν διαταραχθεί από τις αρόσεις και μετέπειτα από τις ρίζες δέντρων, που φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. ‘Οσο για την χρονολόγησή τους ανάγεται στον 6ο π. Χ. αιώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κοσμήματα που έφεραν οι νεκροί, όπως οι χάλκινες δίδυμες και μονές περόνες που συγκρατούσαν τα ενδύματά τους. Στις ανδρικές ταφές είναι τοποθετηθεί σιδερένια μαχαιρίδια και αιχμές δοράτων ενώ τρεις γυναίκες έφεραν χάλκινα ενώτια και χάλκινα χέλια στους βραχίονες και στα κάτω άκρα πόδια.

πηγή: Pyles.tv