Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Υπερ-υπολογιστής παραγγελία των ΗΠΑ θα ψάξει για την ενέργεια του μέλλοντος

Την δημιουργία του “Τιτάνα”, του γρηγορότερου υπολογιστή στον κόσμο, ζήτησε από εταιρεία η αμερικανική κυβέρνηση, ο οποίος θα ψάξει για λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.
Η ανάθεση του συμβολαίου των 97 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε απευθείας από το Εθνικό Εργαστήριο του υπουργείο Ενέργειας στο Οούκ Ριτζ του Τενεσί, στην εταιρία κατασκευής υπολογιστών Cray, η οποία ανέλαβε να βελτιώσει τις επιδόσεις του υπολογιστή "Τζάγκουαρ" που ήδη διαθέτει.

Οι προδιαγραφές του υπολογιστή στα σκαριά, είναι να μπορεί να εκτελεί περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια των δισεκατομμυρίων μαθηματικών πράξεων το δευτερόλεπτο (2,3 petaflops) και θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει ως τα 10 με 20 petaflops, χρησιμοποιώντας τελευταία τεχνολογία εξαρτήματα AMD και NVIDIA.


Η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το 2013 και πιάνοντας την αναμενόμενη ταχύτητα ο Τιτάνας θα είναι δύο φορές πιο γρήγορος και τρεις φορές πιο οικονομικός στην κατανάλωση ενέργειας από τον γρηγορότερο υπολογιστή του κόσμου σήμερα, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία.

"Όλοι οι τομείς της επιστήμης θα ωφεληθούν από την σημαντική αύξηση της ταχύτητας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο σε νέες ανακαλύψεις που μέχρι σήμερα φαίνονταν αδύνατες", τόνισε ο Τζεφ Νίκολς, εκπρόσωπος του Εθνικού Εργαστηρίου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο Τιτάνας θα χρησιμοποιηθεί για σημαντικά και διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα, όπως «την ανάπτυξη βιώσιμων βιοκαυσίμων, καταλληλότερους κινητήρες και πυρηνική ενέργεια, αλλά και αποτελεσματικότερη ηλιακή ενέργεια".

Βασική δουλειά του υπολογιστή θα είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων και βιομάζας, η εξεύρεση μεθόδων καύσης καυσίμων που θα μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον, η δημιουργία νέων υλών για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και τρόποι επέκτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων.
enet