Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Βρέθηκε φάρμακο που «σκοτώνει» το AIDS


Ένα φάρμακο ικανό να γιατρέψει κάθε ιογενή λοίμωξη φαίνεται πως ανακάλυψαν ειδικοί από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Το φάρμακο, που ακούει στο όνομα «DRACO» μπορεί να σκοτώσει όλους τους ιούς, από αυτούς που προκαλούν ένα απλό κρυολόγημα, μία γρίπη ή τον ιό της πολιομυελίτιδα μέχρι και τον ιό HIV που ευθύνεται για τη νόσο του AIDS.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE», το «DRACO», κατάφερε «εξολοθρεύσει» 15 διαφορετικούς ιούς που ανιχνεύθηκαν σε ποντίκια με γρίπη και να τα σώσει από βέβαιο θάνατο.
Χωρίς το συγκεκριμένο φάρμακο τα ποντίκια θα πέθαιναν, λένε οι επιστήμονες ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα υγιή κύτταρα του οργανισμού τους παρέμειναν ανέπαφα.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μάικ Ράιντερ: «Η θεραπεία έχει τόσο ταχεία δράση, ώστε εάν ληφθεί εγκαίρως μπορεί και να εξολοθρεύσει τους παθογόνους οργανισμούς, αλλά και να εξαφανίσει άμεσα τα συμπτώματα της λοίμωξης.
Προπαιδευτικά τεστ που έγιναν σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια δείχνουν ότι μπορεί να δράσει και προληπτικά, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως είναι σε θέση να αποτρέψει εξαρχής τη λοίμωξη από κάποιον ιό».
Για την παρασκευή του φαρμάκου οι ειδικοί εκμεταλλεύτηκαν δύο ιδιότητες του οργανισμού: τη φυσική άμυνα που μπορεί να διακόψει μία διαδικασία που προσβάλει μόνο τα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα αλλά και τη διαδικασία απόπτωσης (φυσιολογικού θανάτου) του κυττάρου με την οποία «κατατρόπωσαν» την ιογενή λοίμωξη.
Πηγή: Medicalnews./otyposnews