Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Εξαφάνιση των χάρτινων εφημερίδων ως το 2040

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (OMPI), εκτιμά ότι ως το 2040 οι χάρτινες εφημερίδες θα έχουν εξαφανιστεί και θα έχουν αντικατασταθεί από τις ψηφιακές εκδόσεις τους.

Σύμφωνα με την άποψη του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας του ΟΗΕ, με έδρα τη Γενεύη, Φράνσις Γκούρι, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα "Λα Τριμπίν ντε Ζενέβ", "σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν πλέον τυπωμένες εφημερίδες όπως τις ξέρουμε σήμερα. Είναι μια εξέλιξη,
δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, υπάρχουν μελέτες που αναγγέλλουν την εξαφάνισή τους το 2040, στις ΗΠΑ αυτό θα συμβεί το 2017".

Πρόκειται μάλιστα όπως λέει για μια αναπότρεπτη εξέλιξη, καθώς ήδη στις ΗΠΑ πωλούνται περισσότερα ψηφιακά βιβλία απ' ό,τι βιβλία σε χαρτί και στις πόλεις βρίσκει κανείς ολοένα και λιγότερα βιβλιοπωλεία.

Αυτό εκτιμά ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα όπως την αμοιβή των δημοσιογράφων αφού οι εκδότες θα πρέπει να βρουν ένα εισόδημα για να πληρώνουν αυτούς που γράφουν τα άρθρα και θα πρέπει να διατηρηθεί το σύστημα των συγγραφικών δικαιωμάτων ως μηχανισμός για να αμείβονται οι δημιουργοί.
enet