Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Διπρόσωπος γάτος έκλεισε τα 12!

Ο Φρανκενλούι είναι ένας γκρίζος γάτος που μόλις γιόρτασε τα 12α γενέθλιά του και είναι, στην κυριολεξία, διπρόσωπος: έχει δύο στόματα, δύο μύτες και τρία μάτια και κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου αιλουροειδούς που πάσχει από αυτό το πρόβλημα.

Η Σάρα Γουίλκοξ, η εκπρόσωπος του Βιβλίου Ρεκόρ των Γκίνες, ανακοίνωσε ότι ο Φρανκενλούι είναι ο μακροβιότερος "γάτος-Ιανός" του κόσμου. Την ονομασία αυτή είχε εμπνευστεί ο Βρετανός ζωολόγος Καρλ Σούκερ από το διπρόσωπο θεό Ιανό των Ρωμαίων.


Ο γάτος πάσχει από κρανιοπροσωπικό διπλασιασμό ή διπροσωπία, ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο που οδηγεί στην "αναπαραγωγή" μέρους ή και ολόκληρου του προσώπου του πάσχοντος. Έχει καταγραφεί πολλές φορές σε εξημερωμένες γάτες, όμως ελάχιστες από αυτές έζησαν μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Ο Φρανκενλούι γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1999. Η ιδιοκτήτριά του, η Μάρτι, ζει κοντά στο Γουόρστερ της Μασαχουσέτης και εργαζόταν σε μια κτηνιατρική κλινική όταν της έφεραν ένα νεογέννητο, διπρόσωπο γατάκι, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνούσε τον αντίχειρά της, για να του κάνει ευθανασία.

Το προσδόκιμο ζωής των διπρόσωπων γάτων είναι τέσσερις ημέρες, επειδή συνήθως έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Η γυναίκα υιοθέτησε αμέσως το γατάκι που έχει μόνο έναν εγκέφαλο. Δύο από τα μάτια του, τα ακριανά, είναι φυσιολογικά ενώ το μεσαίο είναι μεγαλύτερο αλλά τυφλό.

Η Μάρτι εξήγησε ότι ο γάτος της θυμίζει περισσότερο... σκύλο γιατί τον βγάζει βόλτα με λουρί και λατρεύει τις βόλτες με αυτοκίνητο.
nooz.gr