Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Το ωκεανογραφικό σκάφος Nautilus σε Σαντορίνη και Κρήτη

Οι έρευνες θα μεταδίδονται ζωντανά στο Ίντερνετ
Ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης, καθώς και στην Κρητική Λεκάνη, θα πραγματοποιήσει το ωκεανογραφικό σκάφος Nautilus, στο πλαίσιο του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2011». Οι έρευνες θα διαρκέσουν από την 1η ως την 11η Σεπτεμβρίου και θα μεταδίδονται on line. Εντυπωσιακός είναι ο εξοπλισμός και οι δυνατότητες του σκάφους.
Το πρόγραμμα εκπονούν τα εξής πανεπιστήμια και ινστιτούτα: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO), σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ωκεανογραφικό σκάφος Nautilus του O.E.T., διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs), τα Hercules και Argus, τα οποία και θα εξερευνήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, την περιοχή των νησίδων Χριστιανά και την Κρητική Λεκάνη.
Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας για τη συλλογή άριστης ποιότητας φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού, ειδικά όργανα δειγματοληψίας γεωλογικού και βιολογικού υλικού, θερμόμετρο και όργανα χαρτογράφησης του πυθμένα με μεγάλη λεπτομέρεια.
Επίσης ,το πλοίο διαθέτει ένα υψηλού εύρους ζώνης δορυφορικό σύστημα, το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) του URI Graduate School of Oceanography and Exploration. Όπως και το 2010, θα παρέχεται η δυνατότητα της on line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο δικτυακό χώρο του ταξιδιού www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών.
Το ωκεανογραφικό σκάφος Nautilus έχει ξεκινήσει την έρευνα στην περιοχή της Σαντορίνης από το 2010, κυρίως στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου, μελετώντας το ενεργό υδροθερμικό πεδίο στη βόρεια πλευρά του κρατήρα του.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της ωκεανογραφικής έρευνας είναι οι καθηγητές Dr. Robert Ballard (OET), Dr Katherine Croff Bell (OET) και η Λέκτορας Δρ. Νομικού Παρασκευή (ΕΚΠΑ), η οποία και συμμετείχε σε προηγούμενους ωκεανογραφικούς πλόες το 2006 με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ και το 2010 με το Ε/V ΝΑUTILUS.
Καθημερινά θα γίνονται συνδέσεις με σχολεία της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ και με το Nautilus Live Theater at Mystic Aquarium στο Connecticut της Αμερικής.
Το ωκεανογραφικό ταξίδι του Nautilus ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, οι οποίες παρουσιάζουν αρχαιολογικό, βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.
enet