Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011


noe-e-mail

«Φωνές νερού μυριάδες» στο ΝΟΗΣΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011: Φωνές νερού μυριάδες» διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, από 6 έως και 9 Οκτωβρίου 2011, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας, που απευθύνονται τόσο στο μαθητικό όσο και στο ευρύ κοινό.


Για το 2011 η θεματική της εκστρατείας έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες» και στόχο να αναδείξει τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στην εκστρατεία αυτή προσεγγίζοντας το θέμα μέσα από την παρουσίαση αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι, με αφορμή το νερό, γέννησαν γνώση, προήγαγαν την επιστήμη και ανέπτυξαν τεχνολογία.

Στη φετινή εκδήλωση, με αναφορά στον αρχαίο Έλληνα μηχανικό και τεχνολόγο Κτησίβιο (285-222 π.Χ.) παρουσιάζεται η «Ύδραυλις», ένα σπουδαίο δείγμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, το οποίο εκμεταλλευόμενο τις ιδιότητες του νερού, το αναδεικνύει ως μέσο για τη διαμόρφωση υλικού και άυλου πολιτισμού, συνδέοντας την Τέχνη και την Τεχνολογία.

Η «ύδραυλις», το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, βάσιζε τη  λειτουργία του σε υδραυλικό σύστημα που ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή, κίνηση και ρύθμιση της πίεσης του αέρα, ο οποίος διοχετευόμενος σε σύστημα αυλών διαμέσου πλήκτρων δημιουργούσε τον ήχο.


6-9 Οκτωβρίου 2011
Στο κεντρικό lobby του ΝΟΗΣΙΣ

Είσοδος ελεύθερη