Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση υποστήριξης του USB 3.0 στα Windows 8 - το παρασκήνιο του πρωτοκόλλου έως σήμερα




H Microsoft ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξη του νέου και λίαν αργοπορημένου (παρακάτω εξηγείται ο λόγος) πρωτοκόλλου επικοινωνίας συσκευών «USB 3.0 SuperSpeed» στη νέα έκδοση των δημοφιλών «παραθύρων», ονόματι Windows 8, τα οποία αναμένονται το 2012.



Το νέο αυτό πρωτόκολλο συνεχίζει την παράδοση που έχει ξεκινήσει από τότε που επινοήθηκε ο τρόπος διασύνδεσης συσκευών USB 1.0 πίσω στο 1996 με 1997, η οποία είναι η υποστήριξη μιας μεγάλης γκάμας συσκευών, από εκτυπωτές / πολυμηχανήματα, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και εγγραφείς DVD, έως βιντεοκάμερες, φωτ. μηχανές και κινητά τηλέφωνα, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις από τον χρήστη, ενώ παράλληλα η «αναγνώριση» από τον εκάστοτε υπολογιστή μιας συσκευής γίνεται αυτόματα (με την αρωγή κατά περιπτώσεις του συνοδευτικού λογισμικού). 




Το USB 3.0, όμως, αυξάνει τουλάχιστον δέκα φορές την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του πρωτοκόλλου, αγγίζοντας πλέον το θεωρητικό νούμερο των 5 Gigabit ανά δευτερόλεπτο ή αλλιώς «χονδρικά» τα 5.000 Μegabit, τη στιγμή που το υπάρχον USB 2.0, το οποίο μας κάνει παρέα εδώ και 10 χρόνια (ήτοι πλήρως παρωχημένο), αποδίδει μόλις 480 Megabit ανά δευτερόλεπτο. Για να γίνουν πιο κατανοητά αυτά τα νούμερα, ας τα μεταφράσουμε σε εργασίες, που ούτε λίγο - ούτε πολύ, αρκετοί χρήστες κάνουν συχνά.



Για την αντιγραφή από τον υπολογιστή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, π.χ. μιας ταινίας μεγέθους 500 MegaByte, μέσω USB 2.0, απαιτούνται περίπου 25 με 40 δευτερόλεπτα, ενώ μέσω USB 3.0 χρειάζονται μόλις 4,2 δευτερόλεπτα. Επίσης, μια κι έχουμε μπει για τα καλά στον κόσμο της «Υψηλής Ευκρίνειας» ή κατά το αγγλικότερο High Definition, με συνέπεια να προτιμώνται τέτοιας ποιότητας ταινίες, μία μεγέθους 25 GByte αντιγράφεται μέσω USB 3.0 σε 70 δευτερόλεπτα, αντί των 13,9 λεπτών της ώρας που θα χρειαστούν μέσω USB 2.0 (στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εφικτή ταχύτητα μέσω τεστ που πραγματοποίησε η Microsoft)!



Βέβαια, για να γίνουν εφικτές οι παραπάνω ταχύτητες του USB 3.0, θα πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη = γρήγορη στη μεταφορά δεδομένων, εξωτερική συσκευή, όπως για παράδειγμα ένας ή παραπάνω (σε συστοιχία) δίσκος τύπου SSD, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι, αν δεν έχουμε μια τόσο γρήγορη συσκευή, δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον νέο τρόπο σύνδεσης USB 3.0, καθώς υποστηρίζει όλες τις ταχύτητες – όλων των προγενέστερων πρωτοκόλλων της οικογένειας USB, άρα δεν θα χρειαστεί να πετάξετε τις όποιες συσκευές ήδη διαθέτετε.



Στην αρχή του παρόντος μαζί με την αναφορά της υποστήριξης του USB 3.0 μέσα στα νέα Windows 8, είπαμε ότι είναι «αργοπορημένο» και ότι θα εξηγούσαμε παρακάτω τον λόγο.



Κατ’ αρχάς, το USB 3.0 δεν αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες – είναι μια φυσιολογική εξέλιξη του προηγούμενου πρωτοκόλλου 2.0, η οποία ήταν σχεδόν έτοιμη από το 2008 (ενδεχομένως και πιο νωρίς). Εν τέλει το 2009, ανακοινώθηκε επίσημα η ύπαρξή του, όπως και η πρόθεση να ενσωματωθεί από το επόμενο έτος (2010) στις μητρικές πλακέτες των PC (motherboards), ώστε να ελκύσουν τους κατασκευαστές εξωτερικών συσκευών να φτιάξουν κι εκείνοι με τη σειρά τους προϊόντα με USB 3.0 τρόπο σύνδεσης (παρουσίαση 24 Σεπτεμβρίου 2009:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=64500&cid=36).



Δυστυχώς όμως, οι μέρες και μήνες περνούσαν, είχαμε μπει για τα καλά στο 2010, αλλά πληθώρα PC καθώς και ποικιλία συσκευών με USB 3.0, πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων (και συνήθως ακριβών), δεν βλέπαμε. Περί τα τέλη του καλοκαιριού 2010, ακούγονται παράπονα από nVIDIA και Gigabyte, δύο από τις «μεγάλες» εταιρείες στον χώρο των PC υπολογιστών, ότι η Intel ευθύνεται για αυτή την ανεπίσημη καθυστέρηση ενσωμάτωσης (και ακολούθως εξάπλωσης στους χρήστες) του USB 3.0, τοποθετώντας μάλιστα η GigaByte την έλευση του πρωτοκόλλου «όχι πριν από το 2012» (περισσότερες πληροφορίες, 7 Ιουνίου 2010: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=142916&cid=36).

Τελικά, αν συνδυάσουμε το γεγονός της ανακοίνωσης προ λίγων ημερών της Microsoft περί πλήρους υποστήριξης του USB 3.0 στα αναμενόμενα το 2012, Windows 8, φαίνεται ότι οι nVIDIA και GigaByte είχαν δίκιο που «φώναζαν». Ακόμα και στην τεχνολογία, προφανώς, υπάρχουν «συμφέροντα» που πατάνε φρένο στην εξέλιξη...

zougla.gr