Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Εκτός ελέγχου ρωσικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε τη νύχτα

Image
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία αντιμετωπίζει προβλήματα με έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, τον Express-AM4, που εκτοξεύθηκε τη νύκτα και δεν έχει τεθεί σε τροχιά, δήλωσε πηγή της διαστημικής βιομηχανίας προς το πρακτορείο Ιντερφάξ.

"Η ώρα που προβλεπόταν να γίνει η αποσύνδεση του δορυφόρου από τον πύραυλο -10:38 ώρα Μόσχας (09:38 ώρα Ελλάδας)-- έχει ήδη περάσει. Τα συστήματα ραντάρ δεν βλέπουν το δορυφόρο στην προκαθορισμένη τροχιά. Δεν εκπέμπει σήμα", υπογράμμισε η πηγή.


Εκπρόσωπος της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή, λέγοντας ότι "αναμένει δεδομένα" για την κατάσταση.

Ο δορυφόρος αυτός, "ο πιο ισχυρός τηλεπικοινωνιακός του τύπου αυτού", σύμφωνα με το διαστημικό κέντρο Χρουνιτσόφ, εκτοξεύθηκε σήμερα από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με ένα πύραυλο Proton.

Ο δορυφόρος, ο οποίος ζυγίζει λίγο περισσότερο από 5 τόνους και έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνια, επρόκειτο να εξασφαλίσει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας και τηλεοπτικών αναμεταδόσεων στη Ρωσία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ εκτός από τις βαλτικές χώρες και τη Γεωργία).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr