Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Μοντέλο προβλέπει το ανώτατο ύψος των δέντρων

Επιστήμονες του Τμήματος για τη Γη, την Ατμόσφαιρα και τις Πλανητικές Επιστήμες στο ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο προβλέπει το ανώτατο ύψος που μπορεί να φθάσει ένα δέντρο, ανάλογα με τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι ερευνητές ελπίζουν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «PLos One», ότι το μοντέλο τους θα βοηθήσει τους οικολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των δέντρων και των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν, το νέο μοντέλο μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους, προκειμένου να διερευνήσουν την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στα δέντρα.

Βασισμένο στους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής

Όπως εξήγησε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC News ο δρ Κρις Κέμπες από το ΜΙΤ, που ήταν εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, «στόχος του μοντέλου ήταν το να βασιστεί σε θεμελιώδεις μηχανισμούς της φυσικής, που επιδρούν σε κάθε δέντρο, όπως η ροή των χυμών στο εσωτερικό του αλλά και η δομή του ‘περιβλήματός’ του».

Σύμφωνα με τον δρα Κέμπες, τα κλαδιά κάθε δέντρου σχηματίζουν ένα φράκταλ, γεγονός που σημαίνει ότι εάν κοπεί ένα κλαδί του δέντρου και μεγεθυνθεί, μοιάζει με ολόκληρο το δέντρο. «Εάν εντοπίσει κάποιος σωστά αυτό το δίκτυο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να προβλέψει πόσο θα αλλάξει το μέγεθος του δέντρου».

Σε αυτό το δομικό πλαίσιο οι ερευνητές ενσωμάτωσαν και άλλα στοιχεία, όπως μετεωρολογικά δεδομένα (βροχοπτώσεις, μέση ετήσια θερμοκρασία κάθε περιοχής) ώστε να προβλέψουν το ανώτατο ύψος των δέντρων σε μια περιοχή των ΗΠΑ. Όταν συνέκριναν τα στοιχεία που εξήγαγαν με τα επίσημα δεδομένα της αμερικανικής Δασικής Υπηρεσίας είδαν ότι οι προβλέψεις τους συνέπιπταν με τις επίσημες μετρήσεις.

«Καθολικό» μοντέλο

Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι το μοντέλο των ειδικών από το ΜΙΤ βασιζόταν σε ένα «καθολικό» δέντρο – ήταν δηλαδή σχεδιασμένο ώστε να αντιπροσωπεύει όλα τα είδη δέντρων και δεν ήταν προσαρμοσμένο σε ένα είδος δέντρου κάθε φορά. «Το δοκιμαστικό δέντρο που χρησιμοποιήσαμε για τις προβλέψεις μας παρέμενε το ίδιο, αλλά το τοποθετούσαμε σε διαφορετικά περιβάλλοντα», σημείωσε ο δρ Κέμπες.

Προσέθεσε ότι η ερευνητική ομάδα διερεύνησε το τι θα συνέβαινε στο ανώτατο ύψος του δοκιμαστικού δέντρου εάν υπήρχε αλλαγή στη μέση ετήσια θερμοκρασία των ΗΠΑ. Όπως προέκυψε, μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξεως των 2 βαθμών Κελσίου θα οδηγούσε σε «συρρίκνωση» του μέσου ανώτατου ύψος των αμερικανικών δέντρων κατά 11%. Αντιθέτως μια αντίστοιχη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στις ΗΠΑ θα προκαλούσε αύξηση κατά 13% στο ανώτατο ύψος των δέντρων.

Κατά τον δρα Κέμπες, αυτού του τύπου η πρόβλεψη θα μπορούσε να ισχύει και για άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός από τις ΗΠΑ. Απώτερος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι το μοντέλο να προβλέπει το ύψος διαφορετικών ειδών δέντρων.


ΠΗΓΗ: tovima.gr