Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ερευνητές Χρησιμοποιούν Γραφένιο Για Να Παίρνουν Ενέργεια Από Την Ροή Νερού



Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει το Γραφένιο? Το θαυματουργό υλικό είναι στην καρδιά εκπληκτικού αριθμού από τεχνολογικές καινοτομίες τελευταία, και τώρα προσθέτει την εξερεύνηση πετρελαίου στα κατορθώματα του.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer έχουν ανακαλύψει  πως η ροή του καλού μας νερού H2O πάνω σε ένα φύλλο Γραφενίου μπορεί να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει ‘μικροσκοπικούς αισθητήρες’ που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση αποθεμάτων πετρελαίου.

Η ερευνητική ομάδα κατόρθωσε να πάρει 85 νανοβάτ ισχύος από ένα κομμάτι Γραφενίου διαστάσεων 0,03x0,015 χιλιοστών. Οι μικροί αισθητήρες που αναφέρουν οι ερευνητές αντλούνται σε γεωτρήσεις πιθανών κοιτασμάτων μέσω ατμού νερού, και αφήνονται να λειτουργήσουν ανιχνεύοντας υδρογονάνθρακες που είναι ένδειξη κραπό το νερό και μικροσπουμμένων κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Φυσικά αυτό δεν έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές στις συνηθισμένες καταναλωτικές συσκευές, αλλά ο υπεύθυνος της έρευνας προβλέπει ένα μέλλον γεμάτο με μικροσκοπικά ρομπότ που τροφοδοτούνται  από το νερό και μικροσκοπικά υποβρύχια.
Πηγή: engadget