Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

"Ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε σκηνές από την ταινία 2012, στην Νέα Υόρκη"!





Η παγκόσμια οικονομία καταποντίζεται, οι άνεργοι αυξάνονται με ιλλιγγιώδης ρυθμούς, τα ποσοστά των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας είναι εφιαλτικά, η Νέα Υόρκη εκκενώνεται γιατί από ώρα σε ώρα θα χτυπηθεί από πρωτοφανούς σφοδρότητας τυφώνα...

Σήμερα από το πρωί σκέφτομαι μήπως "κάποιος" προσπαθεί να μας πει ότι ως ανθρώπινο γένος αποτύχαμε παταγωδώς! Ή ζούμε απλώς την επιβεβαίωση του "νόμου του Μέρφυ";


Επικοινώνησα πριν από λίγη ώρα με τον Δημήτρη, γιο ενός φίλου, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με αυτά που μας λένε, ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε σκηνές από την ταινία "2012", εδώ μου είπε και με την αισιοδοξία των 22χρόνων του έκανε χιούμορ πειράζοντας με Πώς έδειχνες στις "Πύλες του Ανεξήγητου" ότι θα γίνει το 2012 και σε κατηγορούσαν για τρομολαγνία; Ε, φαντάσου το επί 100.000
Ο τυφώνας έφτασε στις ακτές των ΗΠΑ αργά το απόγευμα. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις ανατολικές ακτές και 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Β. Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και τη Φλόριντα. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης περιμένουν από ώρα σε ώρα τον Αϊρίν να χτυπήσει την "πόλη που ποτέ δεν κοιμάται" με ταχύτητα τουλάχιστον 129 χλμ./ώρα.

Οι προβλέψεις μόνο καθησυχαστικές δεν είναι. Σε μήνυμά του ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι σοβαρές και ιστορικές. Το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι η οικονομικά οι ζημιές μπορεί να φτάσουν τα 3 δισ., ενώ το απαισιόδοξο τις τοποθετεί στα 10 δισ.!

 Τα ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί τόσο που τα νερά που θα ξεχυθούν στους δρόμους θα σκεπάσουν πολλές περιοχές της Νέας Υόρκης. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για πλήρη κάλυψη του αεροδρομίου JFK και της Γουόλ Στριτ, συνεχίζει την περιγραφή του ο Δημήτρης.

Δεν είναι σίγουροι ότι οι γέφυρες θα αντέξουν, ενώ υπάρχει ανησυχία για την θράυση τζαμιών από τους ουρανοξύστες που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικύνδυνα. Γι αυτό έχουν ετοιμάσει εκατοντάδες κέντρα υποδοχής και καταφύγια. Μας δίνουν διαρκώς οδηγίες τι να κάνουμε και δεν παραλείπουν να προσθέσουν και την... προσευχή μας, προσθέτει.

 Τα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει αφού όλοι έσπευσαν να κάνουν προμήθειες τουλάχιστον για έναν μήνα. Οσοι εχουν κάπου να πάνε μακρυά από τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, σχηματίζουν ουρές με τα αυτοκίνητά τους!

Οι αναλυτές φοβούνται πως όσο περνά η ώρα ο τυφώνας θα ενισχύεται.  Γίνεται λόγος ακόμη και για αναβάθμισή του στην κατηγορία 4 Σίμπσον σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Η NASA, ανακοίνωσε πως για την ώρα ο τυφώνας Αϊρίν -όπως ονομάστηκε- έχει διάμετρο 820 χιλιόμετρα, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού μήκους των ανατολικών ακτών της ΗΠΑ!

Λίγο πριν κλείσουμε, ο Δημήτρης δεν παρέλειψε να με ενημερώσει: Υπάρχουμε βεβαίως και οι πιο extreme που αναζητάμε ένα ψηλό σημείο για να απολαύσουμε το θέαμα.

Ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά σήμερα το βράδυ στις ΗΠΑ και οι προβλέψεις των ειδικών θα διαψευστούν. Γιατί για την οικονομία, την ανεργία και την πείνα δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαι εξαιρετικά ανήσυχος και δεν ξέρω πια αν πρέπει να ελπίζω...

Κώστας Χαρδαβέλλας