Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

H ακτινοβολία των κινητών δημιουργεί καρκίνο !



kinitaΓια σχέση κινητών και καρκίνου μιλά επισήμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Είναι φορές που όταν δικαιωνόμαστε δεν μας αρέσει. Και αυτό γιατί δικαιώνονται δυστυχώς οι φωνές μας για τους ελλοχεύοντες κινδύνους. Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι και η υπόθεση της ακτινοβολίας των κινητών και ασύρματων τηλεφώνων. Ως πιθανώς καρκινογόνα αξιολόγησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων. Με απλά λόγια την ακτινοβολία όπως αυτή των κινητών και ασύρματων τηλεφώνων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Διαπιστώνεται πλέον ότι η ακτινοβολία των κινητών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Έτσι, ο οργανισμός τοποθετεί την συγκεκριμένη ακτινοβολία στον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με το χλωροφόρμιο και τα καυσαέρια από τις εξατμίσεις μηχανών. Πριν την τελευταία ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο ίδιος οργανισμός είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας των κινητών.
Μία ομάδα 31 επιστημόνων από 14 χώρες έλαβαν την απόφαση αυτή, αξιολογώντας όλες τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί περί του θέματος. Αυτό που σημαίνει το «πιθανώς» είναι ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες για να υπάρχει σαφής εικόνα του κινδύνου, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ώστε να «αφυπνιστούν» οι χρήστες κινητών.
Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορούν να παρομοιαστούν με μικρής ισχύος φούρνους μικροκυμάτων. «Αυτό που κάνει η ακτινοβολία μικροκυμάτων για να το θέσουμε πιο απλά είναι ό,τι συμβαίνει στο φαγητό στα μικροκύματα: Στην ουσία μαγειρεύεται ο εγκέφαλος», επισήμανε ο Dr Keith Black, επικεφαλής του Νευρολογικού τμήματος του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai του L.A. Έτσι, σύμφωνα με τον ειδικό, εκτός από την ανάπτυξη καρκίνου και όγκων, μπορεί ακόμη να προκληθεί ένας αριθμός επιπτώσεων στην λειτουργία του μνημονικού, αφού οι λοβοί της χρονικής μνήμης βρίσκονται στο ύψος του κεφαλιού στο οποίο κρατάμε τα κινητά.
Και άλλες επίσημες «φωνές» έχουν εκφράσει την ανησυχία τους τα τελευταία χρόνια για την συγκεκριμένη ακτινοβολία, όπως το European Environmental Agency που επιδιώκει περισσότερες έρευνες για τα κινητά τηλέφωνα.
Η μεγαλύτερη έρευνα επί του θέματος δημοσιεύτηκε το 2010, αποκαλύπτοντας πως όσοι χρησιμοποιούσαν κινητό επί δέκα έτη, διπλασίασαν την πιθανότητα «γλοιώματος» στον εγκέφαλο, έναν τύπο όγκου. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στα παιδιά, που διαθέτουν πολύ λεπτότερα προστατευτικά στρώματα στο κρανίο τους και των οποίων ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο ανάπτυξης, όπως αναφέρει ο Dr. Black.
Οι κατασκευαστές συσκευών ήδη έχουν θορυβηθεί και περιλαμβάνουν σχετικές προειδοποιήσεις ασφαλείας στις οδηγίες χρήσεώς τους. Στο manual των i-Phones επί παραδείγματι αναφέρεται πως ο χρήστης πρέπει να διατηρεί την συσκευή τουλάχιστον 15mm μακριά από το σώμα του όταν αυτή εκπέμπει, ενώ οι αντίστοιχες οδηγίες των Blackberry κινητών κάνουν λόγο για 25mm.
Πηγή: CNNnews
biozo.gr